ANUNŢ IMPORTANT pentru TOŢI ŞOFERII pe timpul STĂRII DE URGENŢĂ! E obligatoriu şi în starea de urgenţă

Reprezentanții CNAIR atrag atenția asupra faptului că valabilitatea rovinietelor care expiră în perioada stării de urgență nu se prelungește automat.

27 mart. 2020, 08:47
ANUNŢ IMPORTANT pentru TOŢI ŞOFERII pe timpul STĂRII DE URGENŢĂ! E obligatoriu şi în starea de urgenţă

CNAIR motivează că această situație nu se încadrează în categoria documentelor eliberate de autoritățile publice. „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public și întrebările primite în această perioadă cu privire la menținerea valabilității rovinietelor care expiră în perioada stării de urgență, CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi că rovinietele NU SE ÎNCADREAZĂ în categoria “documentelor eliberate de autoritățile publice”, motiv pentru care valabilitatea acestora încetează la sfârșitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful”, transmit reprezentanții CNAIR.

Registrul Auto Român anunţă ce se întâmplă cu valabilitatea ITP în condiţii de coronavirus

Cod Rutier 2020: Ce se întâmplă dacă îți expiră permisul în starea de urgență

Mulți se întreabă ce se va întâmpla cu permisul de conducere, dacă expiră pe perioada stării de urgență. Potrivit articolului 14, al Decretului cu nr. 195/2020, ce prevede instituirea stării de urgență în România, toate documentele eliberate până acum de autorități își vor menține valabilitatea pe toată perioada Stării de Urgență. Astfel încât, toate documentele și certificatele de pregătire profesională, vor fi considerate valabile pe toată perioada Stării de Urgență. 

Șoferii vor putea circula lejer cu permisul expirat, sau cu o autorizație de circulație expirată. Dar asta numai pentru documentele care ies din termenul de valabilitate în această perioada, și doar pe teritoriul României. Totodată, vor putea fi schimbate într-un termen de 90 de zile, după ce țara va ieși din Starea de Urgență.

Ce se întâmplă cu ITP-ul?

Conform documentului emis de președintele Europol, Cosmin Dorel Andreică, Inspecția Periodică se încadrează și ea în termenul de valabilitate pe perioada Stării de Urgență. Așadar, cetățenii românii nu trebuie să își facă griji, în ceea ce prevede termenul de valabilitate al actelor pe durata respectivă. „Absolut toate documentele care expiră sunt prelungite automat, conform ordonanței militare. Aici vorbim inclusiv de mașini cărora le expiră ITP-ul, ori numerele roșii. Același lucru se aplică și pentru cei care au permisul suspendat și trebuie să meargă săptămânal la procuror pentru prelungirea dovezii de circulație. Nu mai este nevoie să meargă la organele abilitate, dovada se prelungește automat”, a declarat Cosmin Dorel Andreica, președintele Europol ( Sindicatul Polițiștilor Europeni).