Anunţ importat pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie. Bolnavii vor putea continua tratamentul până la 31 decembrie

Ministerul Sănătăţii a prelungit, până la 31 decembrie, termenul până la care pacienţii cu hemofilie şi talasemie vor putea continua tratamentul în Institutul Naţional de Hematologie (INH), din 2017 urmând să fie creată o nouă structură, Centrul Naţional de Diagnostic şi Tratament în Boli Hematologice, care va funcţiona tot în INH, dar administrativ va fi în subordonarea Institutului Fundeni.

19 oct. 2016, 13:24
Anunţ importat pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie. Bolnavii vor putea continua tratamentul până la 31 decembrie

„Ministerul Sănătăţii a prelungit, miercuri, până în 31 decembrie, termenul privind accesul pacienţilor cu talasemie şi hemofilie la tratament în Institutul Naţional de Hematologie. Între timp va fi elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Diagnostic şi Tratament în Boli Hematologice. Acest centru va funcţiona, ca spaţiu, într-un departament nou din Institutul Naţional de Hematologie, dar se va afla în administrarea Institutului Clinic Fundeni, care va asigura finanţarea prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu.

Pacienţii au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru găsirea unei soluţii de tratament şi după 22 octombrie, când expiră contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Astăzi (miercuri, n.r.) am fost în faţa Ministerului Sănătăţii câteva zeci de pacienţi şi am pichetat pentru că noi, până la ora actuală, nu avem nicio soluţie pentru aceşti bolnavi, care se tratează în cadrul INH. Nu avem decât un răspuns prin care CNAS ne confirmă că la 23 octombrie se va sista programul de tratament pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie. Am avut o întrevedere cu secretarul de stat Monica Althamer şi cu ministrul Vlad Voiculescu care ne-au spus că toate lucrurile se vor rezolva”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Potrivit lui Gănescu, singurul lucru care se poate confirma este că a fost prelungit până la 31 decembrie accesul pacienţilor la tratament.

„Singurul lucru care se poate confirma este că a fost prelungit până la 31 decembrie acest termen pentru accesul pacienţilor la tratament şi că până în acea dată se va creiona o Hotărâre de Guvern, un ordin de ministru care să poată cumva să facă acest centru de hemotologie din cadrul institutului să fie în normele legale şi să poată face servicii clinice pacienţilor. Nu avem nimic concret, avem această promisiune că lucrurile se vor rezolva în termen de două luni. Sperăm că se va întâmpla acest lucru, în caz contrar probabil că vom continua demersurile noastre”, a spus Radu Gănescu.

Preşedintele COPAC a explicat că oficialii Ministerului Sănătăţii le-au promis pacienţilor că săptămâna viitoare va fi pusă în dezbatere publică Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Centrului Naţional de Diagnostic şi Tratament în Boli Hematologice.

„Proiectul confirmă că acest centru va rămâne cumva în cadrul Institutului Naţional de Hemotologie. Tot ce se desfăşoară la ora actuală, acum, se va continua, dar va aparţine de Institutul Clinic Fundeni, fiind creionat ca o secţie exterioară acestui institut. Promisiunea a fost că săptămâna viitoare se va încerca să se pună în transparenţă o Hotărâre de Guvern, să venim să ne spunem părerea”, a conchis Gănescu.