Anunţ îngrijorător al unui şef din Ministerul Sănătăţii pentru următoarele săptămâni: „Medicii ar putea să fie chemaţi din concediu”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, susține că medicii epidemiologi ar putea să fie chemați din concediu dacă situaţia din România se va înrăutăţii din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 07:50
Anunţ îngrijorător al unui şef din Ministerul Sănătăţii pentru următoarele săptămâni: „Medicii ar putea să fie chemaţi din concediu”

„Vom avea instrumentele necesare pentru a obține detașări de medici în locuri unde ei lipsesc.

În acest moment a scăzut numărul medicilor epidemiologi. Problema care se pune e de a avea instrumente legislative de a dispune de ei. Vidul legislativ a condus la situația pe care o avem astăzi. Situația a fost foarte bine controlată în timpul situației de urgență. Nu este foarte gravă, dar o putem controla.

În ceea ce privește doctorii și personalul vom merge pe voluntariat, dar putem și prin detașare. Fluctuația numărului medicilor are loc și din cauza concediilor. Medicii epidemiologi ar putea să fie chemați din concediu.

Avem premisele că putem gestiona situașia. Avem 1283 paturi ATI, 987 de paturi cu vetilatoare. Avem 297 de pacienți la ATI pentru pacienții cu COVID. Avem de trei ori mai multe patrui la nivelul țării. Sunt zone mai aglomerate, ca Bucureștiul, dar și zone mai bune. Lucrurile sunt în dinamică, e posibil să crească numărul. În acest sens o să detașăm alte planuri în zona non-Covid. Noi avem și pacienți noncovid.

Masca protejează în mod cert. Faptul că în zona publică s-au exprimat dezaprobator reprezintă un minus. Este un fapt cert și demostrat”, a declarat Horațiu Moldovan la Digi24.