Anunţ îngrijorător de la RADET. Furnizarea agentului termic în sezonul rece este ÎN PERICOL

RADET Bucureşti a solicitat din nou, în 21 octombrie 2015, societăţii Electrocentrale Bucureşti SA diminuarea popririi de 100% impuse pe conturile regiei. Conducerea RADET a semnalat faptul că din banii de care a dispus în luna octombrie a putut fi asigurată doar plata drepturilor de personal şi a combustibilului auto. Solicitarea urmează să fie introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului de Administraţie al ELCEN, în cel mai scurt timp.

RomaniaTV.net
22 oct. 2015, 14:38
Anunţ îngrijorător de la RADET. Furnizarea agentului termic în sezonul rece este ÎN PERICOL

Regia a solicitat şi Primăriei Municipiului Bucureşti banii necesari realizării investiţiilor în sistemul de transport şi distribuţie a energie termice, începerea ultimelor 10 lucrări pentru soluţionarea avariilor majore fiind calificată de RADET drept urgenţă.

Conducerea Regiei a atras atenţia că în lipsa remedierii avariilor va fi pusă în pericol continuitatea furnizării agentului termic către consumatori în sezonul rece. Mai mult, RADET arată într-un comunicat că, din cauza complexităţii lor, respectivele lucrări trebuie să fie efectuate de către firme specializate.

„Remedierea avariilor majore şi scăderea numărului de incidente în reţea sunt prioritare atât pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare, cât şi pentru diminuarea pierderilor economice pe care regia le are. În acest sens, este foarte important de arătat că există o legătură directă între creşterea numărului de avarii şi cantitatea de apă de adaos necesară funcţionării acestui sistem. Avem urgentă nevoie de investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi pe care noi le folosim şi care, în fapt, aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti”, a declarat Valentin Viţalariu, directorul general RADET Bucureşti.

RADET arată în comunicatul citat că pierderile din sistemul de termoficare sunt cauzate tocmai de vechimea conductelor, în condiţiile în care 81% din reţa are o vechime de 20 de ani): „Starea conductelor generează un număr mare de avarii care au drept consecinţă directă creşterea cantităţii de apă introduse suplimentar pentru funcţionarea sistemului (termenul tehnic este de apă de adaos). Cantitatea totală de apă de adaos cuprinde atât cantitatea de apă pierdută din cauza avariilor, cât şi cea necesară reumplerii reţelei de termoficare după efectuarea reparaţiilor”.

Regia menţionează că în primele 9 luni ale anului 2015 au fost remediate 526 de avarii primare, ca urmare a evenimentelor apărute accidental în sistemul de transport al energie termice. Cantitatea de apă de adaos utilizată în primele 9 luni pentru funcţionarea sistemului de termoficare a fost de 7.125.463 metri cubi, cu un cost de 44.435.993,00 lei inclusiv TVA. La aceste costuri se adaugă valoarea pierderilor de energie termică înregistrate de regie, în sumă de 256.351.115 lei, inclusiv TVA, reprezentând 1.122.632, 90 Gcal.

Pe 13 octombrie, primarul general interimar al Capitalei, Ștefănel-Dan Marin, anunţa că ELCEN a decis să reducă poprirea pe contul RADET de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face reparațiile necesare funcționării normale a sistemului.

”Ne-am aflat în situația în care distribuitorul de agent termic RADET are de executat în continuare aproximativ zece lucrări de reparații majore. (…) La masa negocierilor împreună cu directorul Nicolaescu (directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu — n.r.) dânșii au luat decizia ieri să reducă poprirea pe contul escrow de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face în perioada imediat următoare acele reparații necesare funcționării normale a sistemului”, a spus Ștefănel-Dan Marin într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a spus că nu va cere creșterea prețului gigacaloriei.

Trei zile mai târziu, RADET prin vocea președintelui Consiliului de Administrație Gabriel Dumitrașcu, cataloga afirmația conform căreia poprirea pe conturile Regiei a fost redusă la 50% drept „mincinoasă” și a subliniat că a fost însoțită și de alte afirmații neconforme cu realitatea.

Gabriel Dumitrașcu prezintă mai multe „argumente și dovezi”, printre care acela potrivit căruia printr-o adresă a ELCEN din 24 septembrie se dispune ca începând de pe 1 octombrie să se revină la procentul de poprire de 100% asupra drepturilor bănești cuvenite RADET București din contul escrow, se arată într-un comunicat emis de RADET Bucureşti.