Anunţ oficial, Agenţia Europeană pentru Medicamente a găsit legături între vaccinul AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.

07 apr. 2021, 17:13
Anunţ oficial, Agenţia Europeană pentru Medicamente a găsit legături între vaccinul AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge

Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a constatat că vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford-AstraZeneca poate provoca cheaguri de sânge, dar subliniază că beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea coronavirusului depășesc riscurile de reacții adverse, transmite CNN.

EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare„, a comunicat miercuri agenţia.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser.

Citeşte şi Tot mai mulţi români renunţă la vaccinarea cu AstraZeneca. Cei vaccinaţi pot face rapel cu alt ser? Ce spun autorităţile

Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, spunea Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Citeşte şi Anthony Fauci: Este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăți de respirare

Durere în piept

Umflarea picioarelor

Dureri abdominale persistente

Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii

Pete mici sub piele la locul injecției.

„Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări.

Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există și un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare.

EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinați să știe aceste efecte adverse astfel încât să știe la timp. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situație. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.