Anthony Fauci: Este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca

Anthony Fauci a declarat că este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca, deşi acesta primeşte aprobarea organismul american de reglementare a medicamentelor.

02 apr. 2021, 12:04
Anthony Fauci: Este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca
Anthony Fauci: Este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca

Anthony Fauci, cunoscutul expert american în boli infecţioase, spune că e posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca chiar dacă primeşte aprobarea Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor.

Anthony Fauci: Avem suficient vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a invoca AstraZeneca

Citeşte şi Anthony Fauci este cel mai bine platit angajat din guvernul federal american. Salariul său este chiar mai mare decât al preşedintelui SUA

Fauci, director al National Institute of Allergy and Infectious Diseases şi consilier şef la Casa Albă, a spus că SUA au încheiat suficiente contracte cu alţi producători de vaccinuri pentru a-şi imuniza întreaga populaţie şi, posibil, chiar pentru a fi administrate doze suplimentare în toamnă.

„Senzaţia mea este că, având în vedere relaţiile contractuale pe care le avem cu mai multe companii, avem suficient vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a invoca AstraZeneca”, a spus expertul american, potrivit News.ro.

La finalul anului trecut, compania farmaceutică şi Universitatea Oxford au publicat rezultatele dintr-un studiu cu două valori de eficacitate diferite, după o eroare de dozaj. În luna martie a acestui an, mai multe ţări din lume au suspendat temporar administrarea acestui ser, după ce au fost raportate cazuri de evenimente tromboembolice.

Tot în luna martie, o agenţie americană a spus că datele emise de companie au oferit o imagine incompletă a eficacităţii vaccinului. Câteva zile mai târziu, AstraZeneca a publicat rezultatele care arată o diminuare uşoară a acesteia.

„Dacă vă uitaţi la numărul de doze pe care le vom primi, cantitatea pe care o putem lua de la J&J, Novavax şi Moderna, dacă contractăm mai multe, este posibil să putem gestiona orice administrare suplimentară de doze, dar nu pot spune asta cu siguranţă”, a mai precizat expertul american.

Citeşte şi Anthony Fauci face un anunţ uriaş, care rescrie regulile din pandemie. „Un metru între oameni poate fi considerat o distanţă acceptabilă”

Cum să te ferești de infectarea cu coronavirus. Recomandarea medicului Fauci

Expertul american recomandă purtarea a două măști de protecție pentru a evita infectarea cu coronavirus. Medicul se arată ”extrem de îngrijorat” de noile tulpini ale COVID care au fost detectate în Statele Unite ale Americii.

”Am văzut ce se întâmplă în alte țări care au avut un control relativ bun al coronavirusului, apoi aceste variante au preluat controlul și s-a constatat o răspândire explozivă a virusului”, a declarat medicul de urgență Leana Wen pentru CNN.

„Dacă ne-am gândit că mersul la magazin a fost relativ sigur, există o probabilitate mai mare de a lua coronavirusul prin aceste activități zilnice”, a mai precizat medicul.

Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat pentru NBC că purtarea a două măști este probabil cea mai eficientă în oprirea răspândirii virusului: ”Dacă aveți o acoperire fizică cu un singur strat, puneți un alt strat, este „de bun simț” şi probabil ar fi mai eficient. Acesta este motivul pentru care vedeți oameni cu două măşti” , a declarat acesta.

Medicul vine și cu o veste bună, ci anume că vaccinurile actuale COVID par a fi eficiente împotriva noilor tulpini.  Compania Moderna a anunțat că vaccinul său a creat anticorpi care neutralizează variantele Covid-19 găsite pentru prima dată în Marea Britanie și Africa de Sud. Există însă îngrijorări că vaccinul ar putea avea o eficacitate oarecum scăzută împotriva tulpinii observate pentru prima dată în Africa de Sud, iar compania lucrează la acest aspect.