Anunțul așteptat de toți românii: pasagerii vor avea voie să transporte în bagaje aceste obiecte, din 2023

Veste mare pentru cei care obișnuiesc să călătorească cu avionul. În Spania, țară în care locuiesc peste 1 milion de români, se elimină una dintre restricțiile de călătorie. 

22 feb. 2023, 11:22
Anunțul așteptat de toți românii: pasagerii vor avea voie să transporte în bagaje aceste obiecte, din 2023

Din 2023 se încheie cu restricțiile în privința lichidelor admise în bagajul de călătorie. Lichidele transportate în bagaj nu vor mai trebui scoase. Potrivit AENA, în curând va fi introdus o nouă tehnologie 3D, pentru a înlocui obositorul proces de verificare a obiectelor „interzise”. Astfel, vor fi făcute investiții masive în tehnologia EDSCB – Explosive Detection System for Cabin Baggage.

Noile echipamente reprezintă o tehnologie cu raxe X ce generează o imagine 3D, ce facilitează inspecția bagajelor și va împiedica dispozitivele electronice și lichidele să fie scoase pe tăvi, la controlul de securitate din aeroporturile rețelei spaniole de transport.

Noua tehnologie va îmbunătăți siguranța aeroporturilor și va face mai ușor și mai rapid controlul de securitate, în timp ce va reduce inconveniențele pentru pasageri.

 

Când va fi implementată tehnologia care va fluidiza accesul din aeroporturi

 

AENA, societatea spaniolă care operează în sectorul aeroportuar, estimează că primele cannere vor fi instalate în aeroporturile Madrid-Barajas și Barcelona-El Prat, aeroporturile ce reprezintă 40% din tot traficul aerian din Spania.

În prezent, toate lichidele, parfumurile, cremele, aerosolii, spumele, gelurile, șampoanele și pasta de dinți trbeuie să fie depozitate în recipiente individuale cu o capacitate de maxim 100 de mililitri și introduse într-o pungă de plastic transparentă, cu o capacitate de maximum 1 litru. De asemenea, un singur bagaj per pasager este admis să fie luat în avion, inclusiv pentru copii.

Sistemul este deja testat pe aeroporturile din Olanda și Marea Britanie. Acesta ar putea fi lansat în toate aeroporturile din Europa, în 2024. Astfel, pasagerii vor putea reveni la transportul de până la doi litri de lichide, fără restricție de 100 ml.