Cursul valutar BNR, al zilei de 5 mai, pentru moneda euro, dolarul american, franc, lira sterlină, dar și pentru celelalte monede internaționale, a fost afișat în jurul orei 13:00. Piaţa valutară din România este şi săptămâna aceasta sincronizată cu pieţele internaţionale, pe care dolarul american s-a prăbuşit la minimul ultimilor trei ani, faţă de moneda euro. La noi, acesta a început să se aprecieze plăpând, dar se aşteaptă fluctuaţii mari în ciuda intervenţiei masibe a Băncii Naţionale.
Nivelul minim-record atins săptămâna trecută este de asemenea cel mai mic din ultimii 10 ani, faţă de francul elveţian, recunoscut ca monedă de refugiu şi consacrat global pentru stabilitatea sa.
Curs valutar BNR pentru moneda euro (EUR), azi, 5 mai 2025 1 Euro = 4.9775 lei
Moneda euro s-a apreciat iarăşi infinitezimal, cu 0,0002, imperturbabilă, după foarte multe cotaţii succesive, în care a oscilat între aceleaşi cifre foarte apropiate, 4.9775 şi 4.9774. Acum e la cotaţia superioară.
În pofida faptului că BVB este pe roşu, cu toţi indicii bursieri, piaţa valutară pare că rămâne neclintită.
Curs valutar BNR pentru dolarul american (USD), azi, 5 mai 2025: 1 dolar american = 4.3903 lei
Dolarul american s-a apreciat minor, la 4,3903, de la 4,3851 lei, cu 0,0051 unități, comparativ cu ziua de vineri, 2 mai.
Această apreciere indică în continuare păstrarea sentimentului negativ faţă de evoluțiile internaționale, legate de greşelile de politică tarifară pe care le face Donald Trump, imprimate pe cotaţia monedei nord-americane.
Curs valutar BNR pentru lira sterlină (GBP), azi, 5 mai 2025: 1 liră sterlină = 5.8391 lei
Lira sterlină a înregistrat o apreciere minoră, la 5.8391, de la 5.8378, de 0.0013 unități, față de ziua precedentă, de vineri, 2 mai.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru cazul în care, după alegerile prezidenţiale, liniile de credit care ajung la scadenţă nu se mai înnoiesc şi se duc în altă parte, iar acest lucru are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară.
Mugur Isărescu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă BNR este pregătită pentru scenariul de după alegerile prezidenţiale în condiţiile în care ţara noastră s-ar putea confrunta cu un capital outflow masiv.
”Bineînţeles că ne pregătim. Suntem deja pregătiţi şi aceste ieşiri de capital…, ca să nu le numesc chiar ieşiri de capital, diminuarea intrărilor de capital şi o să dau un termen pe care, probabil că-l înţelegeţi dumneavoastră, o nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent, ajung la scadenţă şi nu se mai reînnoiesc, se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Şi noi îl acoperim aşa cum v-am spus anterior. Deci suntem pregătiţi, de-aia v-am spus şi că nu este momentul nici să ne gândim la o reducere de rată de politică monetară, rată de dobândă de politică monetară”, a declarat Mugur Isărescu.