Anunţul BNR pentru toţi românii cu vacanţe în euro şi credite în lei. Anunţul făcut de Isărescu luni, 2 iunie, la ora 13.00!

BNR anunţă luni, la ora 13.00, primul curs valutar din luna iunie, la sfârşit de săptămână nefiind tranzacţii interbancare. Este prima lună de vară, cu concedii în străinătate, astfel că valoarea leului în special cu euro devine extrem de importantă pentru mulţi români.
Filip Stan
02 iun. 2025, 13:00
Anunţul BNR pentru toţi românii cu vacanţe în euro şi credite în lei. Anunţul făcut de Isărescu luni, 2 iunie, la ora 13.00!

CURS BNR 2 IUNIE 2025, ora 13.00. Moneda europeană a fost cotată din nou în scădere și luni, la fel ca vineri, fiind evaluată de Banca Națională la 5,0572 lei. Dolarul american, francul elvețian și lira sterlină au avut, de asemenea, un curs descendent, stabilit la 4,4260 lei, respectiv 5,4175 lei și 5,9937 lei.
Prețul aurului a urcat cu puțin peste 2 lei/gram, după două zile consecutive de regres, atingând valoarea de 476,2358 lei.

Unitatea de cont a FMI, utilizată pentru tranzacțiile între băncile centrale a scăzut din nou, până la 6,0264 lei.

CURS BNR 2 IUNIE 2025, cotaţii interbancare ora 10.00:

CURS BNR 2 IUNIE 2025, cotaţii interbancare:

Curs BNR 2 iunie 2025. Dan Suciu a remarcat o stabilitate a cursului de schimb în intervalul 5,05 – 5,07 lei/euro, considerând că acest nivel este acceptat de piețele internaționale. El a evitat să comenteze pe tema TVA, menționând că măsurile pot avea efecte diferite asupra inflației, în funcție de deciziile de politică fiscală ale guvernului.

Acesta a subliniat că evoluția dobânzilor este corelată cu cea a cursului valutar și că, deocamdată, se observă o stabilitate și în nivelul ROBOR, situat în jur de 7-15, dar acest lucru depinde de lichiditatea din piață.

Verificați telefoanele! Anunțul BNR vizează toți românii cu bani în casă sau pe card

„Observăm o oarecare stabilitate în ceea ce privește evoluția cursului de schimb, în această zonă de 5.05 – 5.07. E o perioadă, e un nivel pe care piețele internaționale văd că-l acceptă pentru evoluția cursului.

Despre TVA nu-mi cereți să comentez până nu văd decizii concrete luate pentru că pot fi măsuri complexe. Unele care să crească inflația, altele care să scadă inflația, depinde ce decizii de politică fiscală bugetară va fi implementat.

Așteptăm să vedem în ce măsură politica fiscală a guvernului se va contura, ce decizii va lua noul guvern… Dobânzile ar trebui să le vedem în tandem cu cursul de schimb, pentru că atunci când operăm la nivelul piețelor valutare, influențăm implicit și cursurile dobânzilor.

Vedem și la nivelul ROBOR-ului o anumită stabilitate, undeva la 7-15. Vom vedea dacă aceasta se menține pentru că depinde de lichiditatea existentă în piață”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Consultantul financiar Adrian Asoltanie sfătuiește românii să schimbe o parte din bani în euro și să-și construiască un fond de siguranță, în contextul instabilității economice tot mai accentuate.

E mai bine sau nu să schimbi leii în euro, la cursul BNR? Ce recomandă specialiștii să faci în ziua de salariu

„O bună parte din populație e lovită din mai multe direcții. Recomand tuturor celor care au credit la casă să le refinanțeze, să le renegocieze pentru a reduce plata lunară”, a declarat Asoltanie, într-un interviu pentru Pro TV.

Specialistul atrage atenția că, în ziua de salariu, un gest simplu precum schimbarea unei sume mici în euro poate avea un impact psihologic pozitiv.

„Românilor le vine foarte greu să umble la economiile în valută pentru cheltuieli de impuls. Dacă resursele sunt puține, începeți cu cât de puțin reușiți”, a mai declarat Adrian Asoltanie.

Fondul de urgență, fără legătură cu cursul BNR: cash și imediat disponibil

Un alt sfat important oferit de specialist este legat de existența unui fond de urgență în casă, în bani lichizi.

„Fiecare persoană sau familie ar avea nevoie de un fond de urgență între 1.000-2.000 de lei cash în casă pentru urgențe mărunte, pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme medicale”, afirmă el.

Motivul este simplu: accesul imediat la bani. „E bine să ai acces la ei instant, să nu mai depinzi de un card, o bancă sau o altă instituție. Să nu uităm situația din urmă cu o lună din Portugalia, Spania și Franța, când din cauza penei de curent nu aveai acces la niciun fel de formă de plată”, a explicat Asoltanie.

Vezi și Alertă de la BNR pentru milioanele de români cu bani pe card. Este cel mai ridicat risc

Fondul de siguranță: un „scut” în fața problemelor majore

Pentru situațiile mai grave – pierderea locului de muncă, reduceri salariale sau probleme medicale – consultantul financiar recomandă constituirea unui fond de siguranță echivalent cu cheltuielile vitale pe 3 până la 6 luni. Acestea includ costurile pentru hrană, sănătate, locuință, transport și datorii.

„În mod normal eu recomand 3 luni de cheltuieli vitale, dar în perioada asta cu multă incertitudine și cu multă volatilitate, aș zice să mergem către 6 luni”, spune Asoltanie.

Acest fond ar trebui să fie diversificat: „Aș zice ca jumătate din fondul de siguranță să stea într-un depozit în euro, și pe durata războiului care încă nu s-a terminat, jumătate din fond să-l aveți cash la dispoziție în euro.”

Titluri de stat și planuri pe termen mediu pentru a fi protejaţi de fluctuaţiile cursului BNR

Pentru obiective financiare pe termen mediu, cum ar fi achiziția unei mașini sau strângerea unui avans pentru o locuință, specialistul recomandă economisirea în euro, iar pentru orizonturi mai lungi – de peste un an sau doi – investițiile în titluri de stat sunt o soluție simplă și sigură.

„Le putem cumpăra foarte simplu de la poștă, de la trezorerie sau de pe ghișeul.ro. Eu recomand maturitățile de un an de zile, iar peste un interval de 3 ani mergem către investiții care se pot face și cu sume mici”, a conchis Adrian Asoltanie.

Cum poate euro să devină mai important decât dolarul. Șefa Băncii Europene: „Euro nu va câștiga influență

Euro poate deveni o alternativă viabilă la dolar, fapt ce va aduce Uniunii Europene beneficii considerabile, dacă guvernele vor reuși să consolideze situația financiară și de securitate a blocului, a declarat luni președinta Băncii Centrale Eurpene(BCE), Christine Lagarde, relatează Reuters.

Investitorii internaționali și-au redus implicarea pe active denominate în dolari în ultimele luni, dar mulți au ales în schimb aurul, fără să găsească o alternativă directă. Acest lucru se datorează politicii economice fără predictibilitate pe care o practică SUA în acest moment. Rolul global al euro stagnează de zeci de ani, deoarece instituțiile financiare ale Uniunii Europene sunt incomplete, iar guvernele nu au manifestat înclinație pentru o integrare mai profundă.

„Schimbările în curs creează oportunitatea unui «moment global al euro»”, a declarat Lagarde într-o prelegere susținută la Berlin. „Euro nu va câștiga influență prin inerție, va trebui să o merite.”

Pentru aceasta, Europa are nevoie de o piață de capital mai profundă și mai lichidă, trebuie să-și consolideze bazele juridice și să-și susțină angajamentul față de comerțul deschis prin capacități de securitate, a argumentat Lagarde.

Rolul dolarului este în declin de ani de zile și reprezintă acum 58% din rezervele internaționale, cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, dar încă mult peste cota euro de 20%. Un rol mai important al euro trebuie să fie însoțit de o forță militară mai mare care să poată sprijini parteneriatele, a spus Lagarde.

„Acest lucru se datorează faptului că investitorii, și mai ales investitorii oficiali, caută și o garanție geopolitică într-o altă formă: investesc în activele regiunilor care sunt parteneri de securitate de încredere și care pot onora alianțele prin forță militară”, a adăugat Lagarde în cadrul unei prelegeri susținute la Hertie School.

Europa ar trebui, de asemenea, să facă din euro moneda preferată de companii pentru facturarea comerțului internațional, a spus ea. Acest lucru ar putea fi posibil prin încheierea de noi acorduri comerciale, plăți transfrontaliere îmbunătățite și prin acorduri de lichiditate cu BCE.

Totuși, reformarea economiei interne a Uniunii ar putea fi și mai presantă, a subliniat Lagarde. Piața de capital a zonei euro este încă fragmentată, ineficientă și lipsită de un activ sigur, lichid și larg disponibil, către care investitorii să se îndrepte.

„Logica economică ne spune că bunurile publice trebuie finanțate la comun. Iar această finanțare comună ar putea constitui baza pentru ca Europa să-și crească treptat oferta de active sigure.”

Împrumuturile comune au fost un subiect tabu pentru unele state importante din zona euro. Este cazul Germaniei, care se teme că propriii contribuabili ar putea ajunge să plătească pentru iresponsabilitatea fiscală a altora.

Dacă Europa ar reuși, beneficiile ar fi considerabile, a spus Lagarde. Intrările de investiții ar permite jucătorilor locali să se împrumute la costuri mai mici, ar proteja Uniunea Europeană de fluctuațiile cursului de schimb și ar face comunitatea imună la sancțiuni internaționale.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Acestea sunt singurele vitamine și suplimente pe care medicii le recomandă. Te scapă imediat de oboseala psihică și sunt bune pentru sistemul nervos
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Decizie obligatorie în România. Se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
Cum să găsești bilete ieftine de avion? Cel mai bun moment pentru a le cumpăra, aşa poţi călători oriunde cu un buget redus
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Cum a slăbit uluitor Piedone. Dieta respectată cu sfințenie
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului