ANUNŢUL care a SPERIAT milioane de ROMÂNI: RISCAŢI SĂ VĂ PIERDEŢI CASELE

Inspectoratele teritoriale de muncă au început să dea amenzi uriașe asociațiilor de proprietari pe o interpretare aberantă a legii. Asociațiile sunt obligate să încheie contracte de muncă pentru administratori și femeile de serviciu, fapt care duce la plata unor sume de 10 ori mai mari ca până acum.

16 mart. 2015, 09:51
ANUNŢUL care a SPERIAT milioane de ROMÂNI: RISCAŢI SĂ VĂ PIERDEŢI CASELE

Ministerul Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), a trecut la represalii împotriva asociațiilor de proprietari, scrie ziarulring.ro. Acestea au fost somate să transforme convențiile civile ale administratorilor de bloc și ale femeilor de serviciu în contracte de muncă, trecându-se deja la aplicarea amenzilor de 10.000 până la 20.000 de lei. Petru Olariu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, atrage atenția că obligația încheierii unor contracte de muncă ar însemna „cheltuieli ale asociațiilor de 10 ori mai mari, fapt ce ar conduce la pierderea caselor.

Citeşte şi Anunţ AMUZANT, lipit în scara unui BLOC. Pentru cine a pierdut 1000 lei… FOTO

Contracte de muncă înseamnă să plătești firmă de protecția muncii, la medicina muncii este 100 de lei pe an pentru fiecare angajat, la Registrul electronic al salariaților trebuie să-mi iau semnătura electronică pentru 50 de euro pe an. Problema este că nu știi de unde să o iei, pentru că sunt numai trei firme de-ale lor, nici nu știi să o faci. Ca să faci toate chestiile astea, trebuie să-ți angajezi un contabil, pe altcineva la personal, îți trebuie calculator. Și apoi o să vină ITM-urile să te amendeze, pentru că ești obligat să faci aceeași birocrație ca o firmă cu mii de angajați. Sunt foarte multe asociații de proprietari formate dintr-o singură scară de bloc. Le-am spus că la asociația mea sunt 10 moși și 10 babe care nu au calculator. Unul din Ministerul Muncii m-a întrebat dacă asociația de proprietari are mașină, calculator și sediu. Acel om era pus să facă legea pentru asociația de proprietari”, a declarat Petru Olariu, vicepreședintele Ligii „Habitat”.

Citeşte şi Povestea BIZARĂ a BLOCULUI de CIMENT plin de DINŢI UMANI FOTO

Legi care se bat cap în cap Petru Olariu ne spune că există un proiect de lege care zace de doi ani la Camera Deputaților. „Acest proiect ar fi spus clar că o convenție civilă este legală la asociațiile de proprietari. ITM-urile, când vin să dea amenzi, iau în considerare doar Codul muncii, care spune că se sancționează angajarea persoanelor fără contract de muncă. Dar convenția civilă este legală în Codul civil și în Codul fiscal. Mai mult, în Hotărârea Guvernului nr. 1588 din 2007, unde sunt stabilite normele de aplicare a Legii asociațiilor de proprietari, scrie clar că asociațiile pot angaja personal cu convenție civilă. În Legea asociațiilor de proprietari este însă o frază în care scrie că asociația poate angaja personal și, în cazul în care este persoană fizică, se poate încheia contract de muncă. Iar cei de la ITM spun că acel «se poate» este imperativ. Şi trebuie modificat acel articol ca să nu se mai poată interpreta. Normele trebuie să clarifice legea, dar ITM ia legea și o interpretează cum vrea”, a mai precizat Petru Olariu.