Anunţul care dă fiori înainte de Anul Nou. În orice moment pot apărea atentate

Talibanii au declarat luni că, în negocierile cu Statele Unite, nu au în vedere o încetare a focului în Afganistan, ci doar o reducere a violenţei, transmite AFP.

30 dec. 2019, 11:08
Anunţul care dă fiori înainte de Anul Nou. În orice moment pot apărea atentate

„Fapt este că Emiratul islamic din Afganistan (EIA) nu are un proiect de încetare a focului’, se precizează într-un comunicat transmis presei.

Discuţiile între cele două părţi privind o retragere a forţelor SUA din Afganistan sunt suspendate în prezent după un atac al talibanilor asupra unei baze militare în decembrie.

‘Americanii au cerut o reducere a violenţei, care este examinată de către EIA’, se spune în comunicatul talibanilor. Aceştia explică faptul că ‘media au difuzat informaţii false privind o încetare a focului de către EIA’.

SUA şi talibanii discută de peste un an în legătură cu un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.

Negocierile, care includ un angajament referitor la o ‘reducere a violenţei’, erau pe punctul de a fi finalizate în septembrie, când au fost suspendate de preşedintele Donald Trump după un atentat al talibanilor în care au murit doi militari americani.

Discuţiile au fost reluate, dar stopate din nou după un atac împotriva bazei militare de la Bagram a trupelor americane. Lunea trecută, talibanii au revendicat un nou atac, afirmând că au ucis un soldat american.