Afacerile la care a renunţat Ştefan Mandachi merg în continuare foarte bine

Spartan, lanțul de restaurante fast food fondat de cel mai cunoscut antreprenor din Moldova, Ștefan Mandachi, își continuă expansiunea, după ce omul de afaceri l-a vândut.

04 oct. 2023, 13:23
Afacerile la care a renunţat Ştefan Mandachi merg în continuare foarte bine
Ștefan Mandachi

Ştefan Mandachi a renunţat la toate afacerile din România, după ce pandemia l-a lovit puternic, dar se pare că a fost o ideea nu tocmai inspirată pentru antreprenorul care vrea acum să dea lecţii de bussines celor interesaţi. De exemplu, franciza Spartan merge mai departe cu succes. O nouă locație, cea cu numărul 71, a fost deschisă în Carolina Mall din Alba Iulia. Ciprian Nicolas, partener Spartan, se află la cel de-al cincilea restaurant și, ȋn cinci ani de la preluarea francizei, a ajuns la o cifră de afaceri de aproape cinci milioane de euro.

Partener francizat Spartan din 2018 și proprietar a cinci restaurante ale brandului fondat de Ștefan Mandachi, Ciprian Nicolas a cunoscut succes după succes.

„Având în vedere feedbackul pozitiv, dar și strategia de business a Spartan – care se axează pe creștere și pe dezvoltare – am deschis, din postura de partener francizat, cel de-al treilea restaurant în Alba Iulia, de data aceasta în Carolina Mall. Celelalate două sunt în Alba Mall și în Dedeman. Doresc să exploatez la maximum potențialul pe care îl avem la dispoziție. De când sunt partener francizat al brandului românesc de fast food, am ajuns la cinci unități, ȋn care am investit 590.000 de euro, iar cifra de afaceri în perioada 2018 – 2022 este de 4,8 milioane de euro”, a spus Ciprian Nicolas.

Peste 5.000 de clienți, de la deschidere

Restaurantul Spartan din Carolina Mall Alba Iulia a pornit cu o investiție de 170.000 de euro. În prima săptămână de la deschidere, noua locație a avut peste 5.000 de clienți serviți, iar vânzările depășesc 225.000 lei, într-o singură săptămână.

Meniul Spartan a fost îmbunătățit în ultimele 8 luni, de la vânzarea Spartan. Au fost introduse noi produse, Gyros Grecia și papanași cu brânză.

„Ne dorim să aducem restaurantele Spartan cât mai aproape de clienții din toată țara, dar și să îi vedem pe aceștia mulțumiți de serviciile și de preparatele noastre. Recent, am introdus ȋn meniu și cel mai iubit desert românesc – papanașii. Pentru că gusturile sunt variate, avem trei variante: cu dulceață de afine, vișine și, bineînțeles, Nutella. Până acum, feedback-ul de la clienți a fost extrem de bun, iar asta ne ȋncurajează să continuăm să diversificăm oferta de produse”, a spus Gabriel Melniciuc, CEO-ul Spartan.

În total, în România, sub brandul Spartan sunt 69 de restaurante, plus încă două care se află în Spania, în Castellon si Barcelona. Produsele Spartan sunt disponibile pe platformele de livrări, precum Glovo sau Tazz.

Ștefan Mandachi a vândut, anul acesta, lanțul Spartan și a ieșit din business-urile din domeniul HoReCa, investind într-o companie de consultanță pentru antreprenorii care vor să-și francizeze propriile afaceri. Compania Franchise Generator, este primul program de mentorat LIVE pentru antreprenorii români. Spartan a fost preluat de principalii francizați Remus Cosovanu și Răzvan Nanuș, alături de directorul general Gabriel Melniciuc.

Lanțul de restaurante Spartan a fost fondat în 2012 și face parte din grupul Strong MND Corporation SRL alaturi de restaurantele cu specific grecesc Hercule. Compania a ajuns la 71 de unități (69 ȋn țară, 2 ȋn străinătate), iar ȋn primul semestru din 2023 a avut o cifră de afaceri de 87.839.916 lei.

Ştefan Mandachi investește 100.000 de euro în educația la sate

Ştefan Mandachi vrea cultură „la vagon”. 76% dintre români nu au intrat niciodată într-o bibliotecă, iar 35% spun că nu au citit nici măcar o carte, arăta Barometrul de Consum Cultural din 2018. Ștefan Mandachi, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, a precizat public faptul că și-a propus să schimbe aceste statistici, prin construirea mai multor hub-uri educaționale, cu biblioteci în containere și activități culturale, ȋn toate județele țării, ȋn special ȋn zone rurale. Până ȋn prezent, a realizat șase astfel de proiecte. Ultimul și cel mai mare a fost deschis ȋn localitatea Santa Mare, județul Botoșani, și include o bibliotecă în aer liber, loc de joacă pentru copii, o sală de fitness și un colț cu instrumente muzicale. Investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 euro cu tot cu restaurarea unei case vechi de peste 100 de ani.

Ştefan Mandachi, anunţ pe blog după ce şi-a închis afacerile din România: „Profitul este zero”

„Mi-a adus o satisfacție enormă acest proiect. Continui să cred cu îndârjire că doar prin investiția masivă în educație se poate schimba toată România. E măsura cvasi-urgentă care ar trebui luată. Avem cea mai mică alocare de PIB pentru educație din toată Europa. Eu sponsorizez pe persoană fizică biblioteci în containere la țară. De data aceasta am dus conceptul la un alt nivel, am construit un parc, o sală de fitness profesională în aer liber, așa cum am văzut în Barcelona, lângă un loc de joacă pentru copii. Educație plus sport egal sănătate psihică, emoțională și fizică. Am fost uimit de câtă lume a venit în curte la Casa Mandachi din Santa Mare. Ne-au vizitat sute de oameni, ȋntre 5 ani și 80 de ani, nu doar din sat, ci și din vecinătate. În fiecare duminică, preotul, profesorii și primarul conlucrează împreună cu voluntarii și toată comunitatea se adună în curte. Este fenomenal. E o mare satisfacție. Mi-am propus să răsturnăm toate statisticile negative cu privire la lectură. Vrem să aducem toată populația din sat în bibliotecă și să oficializăm statistica. Exemplul personal este cea mai puternică forță. Suntem în topul rușinii ȋn UE, în ceea ce privește rata de analfabetism funcțional. Dacă stăm și ne holbăm la statistici fără să facem nimic, nu se schimbă mare lucru”, a spus Ştefan Mandachi, creatorul conceptului ,,Cu lectura dai lovitura”.

Ştefan Mandachi, după ce şi-a vândut toate afacerile, revine cu o franciză-bombă „furată” din SUA

Satul Santa Mare este locul din care provine familia antreprenorului. Casa a aparținut bunicului său, Ioan Mandachi, și a străbunicului său, veteran de război. Astăzi, Casa Mandachi este un loc de adunare a întregului sat, cu o bibliotecă în aer liber, cu un loc de joacă pentru cei mici și o sală de fitness tot în aer liber. Hub-ul educațional conține instrumente muzicale, pian, vioară, tobe. În fiecare duminică se adună aproximativ 100 persoane, majoritatea copii, sub supravegherea preotului Robert Sirghea, a profesorilor din sat și a voluntarilor. Ștefan Mandachi va organiza, în curte, și podcasturi cu teme antreprenoriale pentru copiii de la țară, cu scopul de a-i inspira și motiva să aleagă această carieră.

Motto-ul proiectului: „Cu lectura dai lovitura” 

Primul hub educațional ȋn container a fost inaugurat pe 15 martie, ȋn satul Cumpărătura, din județul Suceava. De atunci, Ștefan Mandachi a mai construit ȋncă cinci împreună cu alți antreprenori – ȋn Vâlcea, Craiova, Vaslui și Santa Mare. Urmează a fi inaugurate containerele de lângă București și Neamț. Costurile pentru două dintre acestea (Suceava și Santa Mare) au fost suportate integral de Mandachi, iar celelalte au fost realizate de alți oameni de afaceri.

„Sper că tot mai mulți antreprenori sau oameni cu posibilități materiale să fie motivați de exemplul meu și să investească în educație”, spunea Ștefan Mandachi la deschiderea primului hub cultural, precizând că demersul este unul apolitic și non-profit. ,,Cei care sunt disponibili și sunt interesați să finanțeze astfel de proiecte sunt invitați să intre pe www.stefanmandachi.ro/citește”, transmite antreprenorul.

România, codașa Europei la lectură

România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Statisticile sunt extrem de pesimiste. În 2020, 94% dintre români nu citeau cărți, potrivit unei statistici Eurostat care indică faptul că doar 6,2% din români citesc cărți. Alte rapoarte sunt la fel de îngrijorătoare: 76% dintre români nu au mers la bibliotecă, iar 35% recunosc că nu au citit nici măcar o carte. Specialiștii susțin că este nevoie doar de șase minute de lectură pe zi pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68%.
Ștefan Mandachi a vândut, anul trecut, lanțul Spartan și a ieșit din business-urile din domeniul HoReCa pentru a se concentra pe zona de educație online și activități umanitare.

Ștefan Mandachi este unul dintre cei mai urmăriți antreprenori români în mediul online, canalele sale despre educație antreprenorială având o comunitate de aproximativ 1.000.000 urmăritori. Ȋn vara anului 2023, Ștefan Mandachi a lansat Franchise Generator, primul program de mentorat pentru antreprenorii români care vor să-și transforme afacerea într-un lanț de francize.


Calendar 2024
Calendar 2024