Anunțul care va da fiori românilor care stau la bloc: „Întreținerea la iarnă va fi mai scumpă cu 50%, chiar dacă nu a crescut gigacaloria”

Meteorologii anunță că se trece de la temperaturi de vară direct la iarnă. Ultima prognoză ANM arată schimbări radicale ale vremii în decembrie, când se așteaptă și primele ninsori. Și o dată cu vremea rece, vor veni și primele facturi mărite la întreținere la bloc.

07 nov. 2023, 13:50
Anunțul care va da fiori românilor care stau la bloc: „Întreținerea la iarnă va fi mai scumpă cu 50%, chiar dacă nu a crescut gigacaloria”
Cât de calde vor fi caloriferele bucureștenilor la iarnă. Anunțul de ultimă oră făcut de Termoenergetica

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a declarat că facturile la întreținere vor fi mai mari cu 50% în această iarnă, chiar dacă nu s-a scumpit gigacaloria.

”Mai mult, cu 50%. În cifre: dacă plăteai 500, o să plătești 700 de lei, dacă plăteai 700 o să plătești 1.000 de lei”, a precizat Radu Opaina pentru Gândul.

Citește și: Cât vor plăti bucureștenii întreținere la iarnă. Nicușor Dan: Va funcționa și centrala de la Titan, iar spre sfârșitul iernii cele 20 de centrale de cartier

 

Facturi mai mari la întreținere în sezonul rece. Radu Opaina a explicat de unde vor veni scumpirile

„Nu a crescut prețul la gigacalorie, dar au crescut celelalte. Poate să crească și de la repartitoare. Dacă își pune acum un bloc repartitoare, poate să crească, mai mult de jumătate dintre locatari vor plăti dublu. Se întâmplă nenorocirea. Bagi repartitorul în bloc și dublează întreținerea (…) Realitatea este cu totul alta, nu cea pe care o emană primarii, directorii de instituții de stat, ei nu știu realitatea”, a mai explicat Radu Opaina.

Citește și: Când se prescriu facturile la întreţinere şi datoriile la ANAF sau la bancă

Radu Opaina a mai precizat că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente. În opinia lui, repartitoarele nu sunt contoare, ci termometre menite a regla temperatura în locuință.

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare, și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede”, a declarat Radu Opaina.