Anunţul care vă poate schimba viaţa: Puteţi primi pensie din toate statele UE

Publicat: Vineri, 12 Octombrie 2018 12:53 // Actualizat: Vineri, 12 Octombrie 2018 12:53 // Sursa: romaniatv.net

Dacă aţi lucrat în mai multe state membre ale  Uniiunii Europene, puteţi primi pensie de la toate statele membre ale Uniiunii Europene. Cel mai bine este să depuneţi cererea de pensionare cu şase luni înainte să aveţi vârsta necesară.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din ţara în care locuiţi sau din ultima ţară în care aţi lucrat. Totodată, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că în ţările UE sunt vârste de pensionare diferite, şi puteţi primi pensia doar dacă aveţi vârsta legală de pensionare din ţara respectivă.

În unele ţări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În aceste cazuri, casa de pensii trebuie să cumuleze toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări ale Uniunii.

Cuantumul la nivel european se realizează prin calculul pensiei pe care ar trebui să o aveţi, în funcţie de cât aţi lucrat în orice ţară a UE. Astfel, se adună perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata, potrivit adevărul.ro.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă. Aceasta se numeşte „ prestaţie pro-rata".

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „ prestaţie autonomă".  Autoritatea naţională compară apoi cele două prestaţii şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Casa de Pensii pensie Uniunea Europeană
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7621
RON
20 May
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H