ANUNŢUL CATASTROFAL pentru OMENIRE. „A început şi este de neoprit” VIDEO

Două echipe de oameni de ştiinţă au făcut un anunţ epocal: a început colapsul unor bucăţi masive din calota glaciară din Antarctica de Vest, eveniment de neoprit şi care este accelerat de încălzirea globală.
Iulian Tudor
13 mai 2014, 08:49
ANUNŢUL CATASTROFAL pentru OMENIRE.

De mai bine de câteva decenii, oamenii de ştiinţă se temeau de acest moment istoric, scrie ziaruldeiasi.ro. Descoperirea înseamnă că o creştere a nivelului oceanului planetar cu cel puţin 3 metri ar putea fi inevitabilă. Creşterea nivelului mării va continua să fie lentă în acest secol, notează oamenii de ştiinţă, însă după acesta va accelera brusc şi va produce o criză.

Citeşte şi Surpriză în Antarctica. Vezi ce au descoperit cercetătorii într-un lac subglaciar antic

„Chiar se întâmplă”, a declarat Thomas P. Wagner, specialistul ce coordonează programele NASA asupra calotei glaciare polare şi care a contribuit la această cercetare. „Acum, nimic nu o mai poate opri. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede poate curge gheaţa”, a mai spus Wagner.

Cele două studii publicate în cursul acestei săptămâni în jurnalele Science şi Geophysical Research Letters încearcă să explice o scurgere accelerată observată în ultimele decenii la gheţarii din anumite zone ale Antarcticii de Vest.

Ambele cercetări au concluzionat că apa caldă ce urcă din adâncurile oceanelor a provocat o instabilitate care face calota glaciară din Antarcticul de Vest vulnerabilă la un colaps cu încetinitorul. Una dintre cercetări concluzionează că acei factori despre care oamenii de ştiinţă sperau că ar putea ajuta la prevenirea unui colaps nu vor face acest lucru.

Citeşte şi Nouă teorie privind încălzirea globală. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Rezultatele studiilor par să confirme o predicţie făcută în 1978 de către un eminent glaciolog, John H. Mercer de la Ohio State University. Cercetătorul a identificat natura vulnerabilă a calotei glaciare din Antarcticul de Vest şi a avertizat că eliberarea rapidă în atmosferă a gazelor cu efect de seră reprezintă „ameninţarea cu un dezastru”. Cercetătorul a fost atacat la acea vreme pentru afirmaţia sa, dar în ultimii ani oamenii de ştiinţă au descoperit cu îngrijorare că evenimentele au decurs aşa cum a prezis Mercer (specialistul a murit în 1987).

Oamenii de ştiinţă afirmă că topirea calotei glaciare nu se datorează temperaturilor mai ridicate ale aerului, ci din cauza apei relativ calde provenite din adâncurile oceanului. Apa este ridicată la suprafaţă şi către calota glaciară în urma intensificării vânturilor din jurul Antarcticii.

Majoritatea cercetătorilor din acest domeniu văd o legătură între vânturile mai puternice şi încălzirea globală provocată de om, însă notează că alţi factori contribuie la rândul lor. Unul dintre factori ar putea fi variabilitatea naturală a climatului. Altul ar putea fi gaura de ozon de deasupra Antarcticii, provocată de o altă problemă de mediu: eliberarea de către oameni în atmosferă a gazelor ce distrug ozonul.

Acest amestec de factori a declanşat un proces de colaps al calotei glaciare ce nu mai poate fi oprit, nici chiar în cazul în care factorii care atrag apa mai caldă în zonă ar înceta să mai aibă acest efect. În acest moment, o scădere a ritmului de topire ar fi „prea puţin şi prea târziu pentru a stabiliza calota glaciară”, explică Ian Joughin, glaciolog la Universitatea Washington şi principalul autor al studiului din Science. „Nu există niciun mecanism de stabilizare”, adaugă specialistul.

Problema principală este faptul că o mare parte din calota glaciară din Antarcticul de Vest este situată sub nivelul mării, într-o depresiune de forma unui bol. Aşa cum a prezis dr. Mercer în 1978, odată ce se topeşte partea din calota glaciară situată pe marginea bolului, iar gheaţa se retrage în apă mai adâncă, ea devine mai instabilă şi mai vulnerabilă la topirea continuă.

Richard B. Alley, un specialist în ştiinţele climei la Universitatea Pennsylvania State ce nu a luat parte la acest studiu, dar care a studiat calotele glaciare de la poli preţ de câteva decenii, afirmă că cercetările sunt convingătoare. Deşi Alley spune că se temea de mult timp de această descoperire, „când a aflat de ea, am fost puţin şocat”, a spus cercetătorul.

Specialistul afirmă că o creştere a nivelului mării este inevitabilă acum, ca urmare a topirii din Antarctica de Vest, însă notează că emiterea gazelor cu efect de seră va înrăutăţi situaţia. Aceste gaze ar putea destabiliza şi alte părţi ale Antarcticii, cât şi calota glaciară din Groenlanda, provocând o creştere a nivelului oceanului planetar atât de mare, încât multe din oraşele situate pe coastele Terrei vor trebui abandonate în cele din urmă.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele