Moneda euro digitală ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunătățind siguranța și eficiența plăților, dar trebuie să avem de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul. Este declarația de marți a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, la reuniunea ECOFIN de la Bruxelles.
Ministrul român a abordat această temă în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de Finanțe din UE asupra pachetului legislativ privind moneda euro digitală și asupra celui referitor la securitizarea în contextul Strategiei privind uniunea economiilor și a investițiilor (SIU).
În ceea ce privește propunerile referitoare la moneda euro digitală, ministrul Nazare a subliniat că aceasta ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunătățind siguranța și eficiența plăților, în același timp cu asigurarea adaptării la noua realitate economică și tehnologică.
„Realizăm beneficiile pe care moneda euro digitală le-ar aduce economiei naţionale, creşterea nivelului de incluziune financiară şi întărirea stabilităţii monetare. Aşteptăm cu interes un acord în 2026, însă credem că este necesar să avem tratament egal pentru toate statele membre în acceptarea monedei digitale pentru plăţi, indiferent de moneda proprie”, a declarat șeful Finanțelor
Citește și
Ministrul român a subliniat importanța unei implementări corecte și echitabile a monedei euro digitale. „Credem că pentru procesul de implementare este esenţială corectitudinea şi asigurarea accesibilităţii şi a beneficiilor egale pentru toţi cetăţenii şi actorii privaţi din cadrul UE. Aceasta, în primul rând, fără a crea diviziuni între economiile euro şi non-euro. Şi, cel mai important, trebuie să avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul”, a precizat Alexandru Nazare.
Referitor la propunerile privind securitizarea, ministrul român a accentuat importanța acestui proiect pentru crearea unui mediu de reglementare mai favorabil și care să crească lichiditatea pe piața financiară europeană.
„Suntem conştienţi de faptul că revitalizarea securitizării înseamnă, de fapt, creştere economică şi, în acest sens, trebuie să găsim echilibrul corect între nevoia de lichiditate şi nivelul necesar de precauţie, care să nu fie excesiv, dar totuşi solid în ceea ce priveşte toate riscurile asociate cu acest tip de tranzacţii”, a transmis Alexandru Nazare.