Ministerul de Finanțe modificări importante la ordonanța e-Transport. Se anunţă amenzi de 10.000 lei

Se introduc noi taxe și impozite? Proiectul momentului în domeniul transporturilor a ajuns pe masa ministrului de la Finanțe, Adrian Câciu. 

23 sept. 2022, 12:17
Ministerul de Finanțe modificări importante la ordonanța e-Transport. Se anunţă amenzi de 10.000 lei

Anunțul momentului în România, în domeniul transporturilor. Ordonanța e-Transport va fi modificată, iar prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

 

Obligația raportării transporturilor de bunuri riscante va fi extinsă la mai multe entități

Proiectul de ordonanță de urgență realizat de Ministerul de Finanțe a intrat deja în dezbatere publică. Printre modificări se numără amânarea regimului sancționatoriu cu alte trei luni, până la 1 ianuarie 2023, respectiv obligativitatea raportării transporturilor de bunuri riscante pe drumurile publice din România.

Cea de-a doua amânare a regimului de sancțiuni din Ordonanța e-Transport trebuia să fie aplicată inițial de la 1 iulie 2022, dar a fost amânată pentru data de 1 octombrie 2022. Totuși, aceasta va fi „reprogramată” pentru 1 ianuarie 2023.

De asemenea, ministerul condus de către Adrian Câciu mai propune și o serie de optimizări la definițiile din Ordonanța e-Transport. Mai exact, se precizează clar că este vorba despre bunurile riscante transportate pe drumurile publice, indiferent cum este organizat transportul, dar și că organizatorul transportului este considerat inclusiv operatorul economic sau persoana fizică ce transportă bunuri riscante în nume propriu, informează AvocatNet.ro.

 

Angajamentul Ministerului de Finanțe, condus de Adrian Câciu

„Bugetul de stat pentru 2023 ar putea fi aprobat în Parlament în luna noiembrie a acestui an, acesta fiind angajamentul nostru, ca Guvern, pentru a oferi predictibilitate economiei şi investitorilor”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Din perspectiva prognozelor pe care le avem, pentru că pentru piaţa de capital şi pentru companii este important să ştim şi pe ceea ce ne bazăm, economia României va creşte în acest an mai mult decât a fost prognozat în ultima prognoză de vară. N-am să vă dau exact cifra. Aştept prognoza de toamnă pe baza căreia construim bugetul. Un alt anunţ, apropo de predictibilitate din partea investitorilor, eu am să vă spun că angajamentul nostru ca Guvern este să avem buget aprobat de către Parlament în luna noiembrie a acestui an, pentru a oferi predictibilitate economiei, investitorilor, dar şi o strategie fiscal – bugetară, care să ne dea imaginea modului în care va funcţiona. Este strict necesar să avem aceste instrumente, să ne dea imaginea modului în care va funcţiona abordarea statală, sprijinul economiei.

De asemenea, acolo se vor regăsi şi elementele de prognoză concretă privind numărul de salariaţi, salariul mediu, evoluţia Produsului Intern Brut şi toate elementele pe care le vedem”, a declarat ministrul, de curând.