Anunțul momentului pentru pensionarii din România! Schimbare radicală până pe 31 martie

În data de 31 martie ar trebui aprobat proiectul de lege care modifică și completează actele normative cu privire la pensiile speciale. Ce se va întâmpla cu pensionarii speciali?

09 mart. 2023, 15:21
Anunțul momentului pentru pensionarii din România! Schimbare radicală până pe 31 martie
Președintele Casei de Pensii anunță ce bani vor primi românii în februarie 2023

Anunțul momentului pentru pensionarii din România. Proiectul de lege care modifică și completează actele normative cu privire la pensiile de serviciu are termen de aprobare în data de 31 martie. Acest lucru se întâmplă în contextul în care la jumătatea lunii februarie, Biroul Permanent a hotărât prelungirea termenului de avizare și de dezbatere la 60 de zile, de la 45.

Acest act normativ conține și prevederi cu privire la Legea 223/2015, care normează pensiile militare de stat. Cu toate că, proiectul de lege inițiat de Guvern, care a fost înregistrat la Senat în ultimele zile ale anului anterior, a fost aprobat prin procedură de urgență, comisiile parlamentare de specialitate, care trebuie să dea rapoarte sau avive pe lege, întârzie acordarea lor.

Citește și: Cum obții talonul de pensie electronic și la ce te ajută. Trucul pe care ar trebui să îl știe toți pensionarii

Pentru a fi aprobată, legea yrebuie să primească rapoarte de la trei comisii, respectiv cea juridică, cea pentru apărare și cea de muncă, și avize de la alte trei comisii, respectiv cea pentru buget, cea pentru drepturile omului și cea pentru politică externă. Până în acest moment, niciuna dintre comisiile de raport nu au oferit o rezoluție. De asemenea, dintre comisiile de aviz, doar Comisia pentru drepturile omului a dat un răspuns favorabil, întrunind majoritatea de voturi. Și Comisia pentru politică externă a dat tot aviz favorabil cu majoritate de voturi, însă au fost propuse amendamente.

Ce schimbări apar pentru pensionarii României

MApN este co-inițiator al proiectului de lege care se află acum la Senat, acesta fiind prima cameră sesizată. Conform acestui proiect de lege, baza de clacul folosită în stabilirea pensiei militare de stat este egală cu media soldelor/salariilor lunare brute, care au fost realizate la funcția de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

De asemenea, proiectul de lege mai specifică care sunt tipurile de venit care nu sunt incluse în baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare. Ministerul Muncii a propus ca baza de calcul pentru pensia militară pentru personalul care s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate să fie modificată. Totodată, a mai făcut precizări cu privire la pensiile militare ale personalului care a exercitat o funcție de demnitate publică.

În urmă cu o săptămână, coaliția de guvernare a hotărât să fie format un grup de lucru format din miniștrii care gestionează pensiile de serviciu, care să vină cu propuneri de amendamente care să fie în acord cu raportul Bancii Mondiale. Ministerele vor aduna propunerile într-un singur set de amendamente. Decizia finală va fi luată tot în cadrul coaliției.

În ceea ce privește Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, trebuie amintit că în circuitul parlamentar se află încă PLx 199/2020 (o inițiativă a fostului ministru al Apărării, Gabriel Leș, atunci și senator) care a fost adoptată tacit de Senat și se află la Camera Deputaților (unde are două avize negative de la comisii, date din 2020) și PLx 221/2020 (inițiată de un deputat USR și unul al Pro România), care a fost adoptată tacit de Senat și trimisă la Camera Deputaților, unde are un aviz negativ și un aviz pozitiv de la comisii, dar și un punct de vedere negativ, dat de fostul guvern Orban.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensionarii cu stagiul de cotizare sub 15 ani. Câţi bani vor primi de la stat