Românii care au contracte la curent cu marii jucători de pe piață – Hidroelectrica, PPC România, Engie sau Electrica – trebuie să fie la curent cu ultima modificare legislativă aflată în stadiul de proiect.
Recent, Ministerul Energiei a pus în consultare publică un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.
Acesta vine cu modificări importane pentru majoritatea clienților casnici. Toate companiile de furnizare a energiei electrice cu peste 200.000 de clienți finali au obligația de a încheia contracte de furnizare a energiei electrice pe durat determinată de cel puțin un an și cu prețuri fixe la solicitarea clienților finali, arată proiectul consultat de Profit.ro.
Astfel, în legea energiei se introduce sintagma „contract de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe”. Este definită drept „un contract de furnizare a energiei electrice încheiat între un furnizor și un client final prin care se garantează că clauzele și condițiile contractuale, inclusiv prețul, rămân neschimbate pe durata contractului, dar care, pentru un preț fix poate include un element flexibil, de exemplu, dar fără a se limita la:
a) variații de preț în perioadele de vârf și în afara perioadelor de vârf
b) acele modificări din factura finală care rezultă numai din elemente care nu sunt determinate de furnizori, cum ar fi impozitele și taxele sau tarifele reglementate pentru serviciile de rețea”.
Dacă niciun furnizor nu are peste 200.000 de clienți, furnizorul pentru care este aplicabilă obligația de mai sus este cel cu cea mai mare cotă de piață în anul anterior celui pentru care se stabilește obligația.
Conform proiectului, cetățenii vor primi de la furnizori informații despre avantajele, costurile și riscurile contractelor de furnizare a energiei electrice.
Mai mult, urnizorul nu are dreptul de a modifica unilateral clauzele și condițiile contractelor de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe. Nu are nici posibilitatea de a înceta astfel de contracte înainte de încheierea duratei acestora. Aceasta este o nouă prevedere inclusă în proiectul de OUG.
Furnizorii mai au obligația de a transmite clienților finali un rezumat al principalelor clauze și condiții contractuale. Trebuie să o facă într-un mod vizibil și într-un limbaj clar și concis. Asta, înainte de încheierea sau prelungirea oricărui contract.