Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023

Tot ce trebuie să știi despre pensii în acest moment! Problema pensiilor speciale va fi rezolvată înainte de 1 iunie.

18 mart. 2023, 10:59
Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023
Anunțul zilei despre pensii

Marian Neacșu, anunț important despre pensii! Secretarul general al Guvernului a declarat, vineri, 17 martie, în timp ce se afla la Pitești, că nu a existat nicio discuție la nivelul Executivului sau în coaliția de guvernare cu privire la amânarea reformei pensiilor speciale, jalon în PNRR.

„Nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează”, a precizat acesta.

„Sub nicio formă. Aşa cum bine cunoaşteţi, în cererea de plată numărul 3 se găşeşte ca jalon, ca reformă şi sistemul de echilibrare a pensiilor speciale, urmând ca la cererea de plată următoare să se ia în calcul şi reaşezarea sistemului de pensii. În niciun fel de discuţie, nici la nivel guvernamental, nici la nivelul coaliţie, nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează.

Citește și: Anunţul zilei pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Bani în plus de la stat, când intră pe card

Din această perspectivă, probabil că domnul preşedinte Ciolacu va spune mai mult, eu cunosc că s-a decis ca la nivelul coaliţiei să se funcţioneze exact ca la adoptarea în Guvern a legilor Educaţiei, cu colective de lucru din partea celor trei partide care compun coaliţia, în coordonarea domnului ministru al Muncii Marius Budăi şi, din câte ştiu, în cursul acestei săptămâni, cred că joi a avut şi prima întâlnire de lucru a acestui Comitet”, a răspuns social-democratul, atunci când a fost întrebat despre faptul că în spațiul public circulă informația potrivit căreia Guvernul ar intenționa să renunțe la reforma pensiilor, riscând ca România să piardă banii din PNRR.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre același lucru, a afirmat: „Ştiţi cât de mult vă respect şi respect şi presa. Îmi cer scuze, sursa nu a fost una bună de data aceasta”.

Pensii 2023. Ce se întâmplă cu pensiile speciale de la 1 iunie?

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, susține că problema pensiilor speciale va fi rezolvată până în iunie și consideră că mai este suficient timp până atunci.

„Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere este sfârșitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a explicat Boloș.

Citește și: Pensii 2023. Se recalculează pensiile, de ce documente e nevoie pentru a-ţi aduce poştaşul mai mulţi bani acasă

Ministrul a subliniat faptul că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie.

„Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale”, a adăugat ministrul, potrivit capital.ro.