Anunţuri importante pentru românii din Spania. Ambasada suspendă activităţile cu publicul la serviciile consulare

Ambasada României în Spania anunţă că, începând de luni, suspendă activitatea cu publicul la sediile oficiilor consulare, în contextul evoluţiei pandemiei de coronavirus. Spania a decretat starea de urgenţă, fiind luate mai multe măsuri restrictive.

15 mart. 2020, 06:11
Anunţuri importante pentru românii din Spania. Ambasada suspendă activităţile cu publicul la serviciile consulare

Ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile spaniole în contextul evoluţiei epidemiei coronaviru şi în scopul protejării cetăţenilor români, vă informăm că, începând cu 16.03.2020, serviciile consulare care presupun prezenţa publicului în sediile oficiilor consulare româneşti de pe teritoriul Spaniei se suspendă pe o perioadă nedeterminată„, a anunţat Ambasada României în Spania, pe pagina de Facebook.

De asemenea, Ambasada a precizat că programările obţinute pentru perioada următoare vor fi anulate, un mesaj în acest sens fiind transmis fiecărui utilizator în parte pe adresa de e-mail utilizată la crearea contului pe www.econsulat.ro.

Întreg personalul consular rămâne la dispoziţia cetăţenilor români pentru acordarea de asistenţă consulară în situaţii deosebite sau care prezintă un caracter urgent, temeinic justificate, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.) Imediat ce activitatea cu publicul va fi reluată, oficiile consulare vor proceda la reprogramarea tuturor solicitanţilor ale căror programări iniţiale au fost anulate„, mai precizează Ambasada României la Madrid.

Citeşte şi Anunţ fără precedent de la ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Pensiile ar putea fi plătite în avans cu câteva luni

De semenea, Ambasada României în Spania a precizat că guvernul spaniol a decretat starea de urgenţă, fiind luate mai multe măsuri restrictive.

Ce înseamnă starea de urgenţă în Spania

– NU se vor închide frontierele naţionale

– Interzicerea deplasărilor pe întreg teritoriul ţării, cu unele excepţii: deplasarea domiciliu-locul de muncă, pentru necesităţi medicale, pentru aprovizionare cu alimente, bunuri de primă necesitate şi combustibil, la entităţi financiar-bancare, pentru a îngriji persoane aparţinând categoriilor vulnerabile

– Suspendarea activităţilor educaţionale pe întreg teritoriul naţional

– Închiderea restaurantelor, cafenelelor, teraselor, menţinându-se posibilitatea livrării comenzilor la domiciliu

– Închiderea sălilor de spectacol, centrelor sportive, parcurilor etc

– Interzicerea desfăşurării de activităţi publice civile cu caracter cultural, sportiv şi religios

– Reducerea transportului public urban cu 50% şi cel interurban cu 66%

– Suspendarea activităţii instanţelor de judecată

– Autorităţile pot închide traficul rutier pe anumite drumuri naţionale

– Forţele de ordine sunt autorizate să efectueze controale asupra persoanelor, vehiculelor şi spaţiilor private pentru a verifica dacă sunt respectate aceste reguli

– Autorităţile pot rechiziţiona bunuri, spaţii si mijloace de producţie pentru a asigura aprovizionarea cu produse de primă necesitate

– Luarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de utilităţi publice şi pentru protejarea infrastructurilor critice

– Apel la menţinerea unei distanţe de siguranţă de un metru faţă de alte persoane pentru a preveni contagierea

– NU se suspendă cursele aeriene între Spania şi România, însă acestea pot suferi o reducere a frecvenţei.

„Verificaţi cu compania aeriană şi aeroportul de plecare dacă zborul dumneavoastră va fi operat”, a mai transmis Ambasada României în Spania.

În Spania s-au înregistrat peste 6.300 de cazuri de coronavirus şi 196 de decese.