ANVELOPE DE IARNĂ: Când şi cu ce cauciucuri trebuie să îţi echipezi maşina. GHIDUL ŞOFERULUI

Publicat: Miercuri, 06 Noiembrie 2013 09:01 // Actualizat: Miercuri, 15 Ianuarie 2014 16:04 // Sursa: romaniatv.net

Veştile meteorologilor îi bagă la cheltuială pe şoferi. În condiţiile în care se anunţă ninsori la sfârşitul lunii noiembrie, în special în zonele montane, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu ANVELOPE DE IARNĂ. Atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă, şoferii trebuie să fie echipaţi corespunzător, altel riscă amenzi de până la 1600 de lei. Poliţiştii nu au dreptul să amendeze şoferii care circulă în lunile de iarnă fără anvelope corespunzătoare, în cazul în care carosabilul este uscat. ROMÂNIATV.NET îţi prezintă în materialul următor tot ceea ce trebuie să ştii despre ANVELOPE DE IARNĂ, prevăzut în legislaţia românească.

Foto: romaniatv.net

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIE. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

CITIŢI ŞI: Când este bine să echipăm maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ. Care sunt amenzile

Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S").

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

CITIŢI ŞI: Atenţie! Riscaţi să nu fiţi despăgubiţi, în caz de accident fără anvelope de iarnă

ANVELOPE DE IARNĂ: Cele mai bune cauciucuri de iarnă în 2012

În 2012, ADAC a testat trei dimensiuni de anvelope, 165/70 R14, 205/55 R16 şi 215/65 R16, inginerii germani punând faţă în faţă la fiecare dintre aceste dimensiuni nume cunoscute din lista de mărci şi modele de anvelope disponibile în Europa.

CONDIŢIILE DE TESTARE a ANVELOPELOR DE IARNĂ

Anvelopele au fost testate în toate condiţiile de rulare pe care trebuie să ruleze pe timp de iarnă. Dar pe lângă asfalt uscat, asfalt umed, zăpadă şi gheaţă, toate anvelopele au mai fost notate la capitolele zgomot la rulare, consum de carburant şi grad de deteriorare. Conform sistemului de notare din Germania, o notă mică la oricare dintre categorii înseamnă un punctaj mare. Foarte interesant este faptul că niciuna dintre anvelopele testate nu a reuşit să primească calificativul Foarte bun, premianţii acestei runde de teste primind cu toţii calificativul Bun. 

Top 3 la 165/70 R14. 

1. Michelin Alpin A4
2. CONTINENTAL ContiWinterContact TS800
3. PIRELLI Winter 190 Snowcontrol 3 

Top 3 la 205/55 R16.

1. Continental ContiWinterContact TS850
2. MICHELIN Alpin A4 
3. DUNLOP SP WinterSport 4D

Top 3 la 215/65 R16

1. Bridgestone Blizzak LM-80
2. DUNLOP SP Winter Sport 4D
3. CONTINENTAL CrossContact Winter

Testul arată diferenţa dintre un 4x4 cu anvelope de vară şi un 4x2 cu ANVELOPE DE IARNĂ. 

 Alternativa la ANVELOPELE DE IARNĂ

Cauciucurile de sezon sunt cea mai întâlnită soluţie pentru a trece cu bine peste acest anotimp, însă, mai nou, există şi alternativa şosetelor pentru pneuri, o soluţie ingenioasă, inventată în Norvegia, dar care a prins foarte bine pe tot cuprinsul Europei, scrie automarket.ro.

Norvegienii au gândit o suprafaţă textilă, capabilă să acopere întreaga suprafaţă a cauciucului. Astfel contactul cu solul acoperit de zăpada sau gheaţă se face pe o suprafaţă suficient de mare pentru a asigura aderenţa. Principiul simplu, acela că zăpada aderă mai bine la materialele textile, a fost exploatat cum se cuvine de inventatori, şosetele pentru cauciucuri fiind dezvoltate în întregime din fibre speciale, care îmbunătăţesc tracţiunea. Aderenţa materialului textil nu este scăzută astfel de apa rezultată în urma încălzirii cauciucului, favorizând aderenţa.

Potrivit studiilor efectuate, şosetele de iarnă oferă o aderenţă generală mai bună în condiţiile unui drum în pantă sau în rampă, ajută mai bine la menţinerea trasei ideale şi se comportă mai bine la frânare decât cauciucurile de iarnă.

Şosetele de iarnă nu se pot ridica însă la nivelul de aderenţă al lanţurilor atunci când se încearcă o plecare în pantă. Cu toate acestea, şosetele speciale asigură acelaşi nivel de aderenţă cu cel al pneurilor de iarnă.

Pentru a confirma aceste performanţe, producătorul european Auto Sock a cerut ajutorul unuia dintre cele mai importante institute de certificare de pe Bătrânul Continent. După o sesiune îndelungată de teste, organizaţia germană TUV a confirmat capacităţile foarte bune ale şosetelor de iarnă şi a recomandat folosirea lor în anumite situaţii.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 nov 22:21
...în special în zonele montane, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu ANVELOPE DE Citește mai departe…

...
26 nov 22:21
...în special în zonele montane, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu ANVELOPE DE Citește mai departe…

...
19 nov 11:31
...odată cu apariţia iernii este bine ca fiecare şofer să facă o minimă pregătire a autoturismului pentru anotimpul rece. Pe lângă montarea anvelopelor de iarnă trebuiesc verificate antigelul, bateria, ştergătoarele. Pregătirea maşinii de iarnă poate scuti proprietarul de...
13 nov 09:11
...target="_blank" rel="nofollow">Iarna, cosmarul soferilor. Cine risca “dubla pedeapsa” de la politie si asiguratori 7. ANVELOPE DE IARNĂ: Când şi cu ce cauciucuri trebuie să îţi echipezi maşina. GHIDUL ŞOFERULUI ...
06 nov 13:02
...următor tot ceea ce trebuie să ştii despre ANVELOPE DE IARNĂ, prevăzut în legislaţia românească. Citeste mai mult pe RTV.NET. ...
1
EUR
4.7287
RON
20 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H