Anvelope de vară 2024. Când se montează cauciucurile de vară. Ce trebuie să ştie șoferii înainte să meargă în service

Mulți șoferi sunt tentați să treacă la anvelopele de vară imediat după ce temperatura din termometre crește cu câteva grade, iar zăpada dispare. Ei bine, deși legea nu impune o anumită dată, există câteva lucruri pe care șoferii ar trebui să le ia în calcul înainte de a-și schimba anvelopele de iarnă cu cele de vară.
Filip Stan
12 apr. 2024, 22:50
Anvelope de vară 2024. Când se montează cauciucurile de vară. Ce trebuie să ştie șoferii înainte să meargă în service

Anvelope de vară 2024. Românii trec direct de la palton la tricou, primăvara e deja ca vara din cauza schimbărilor climatice, dar şoferii îşi schimbă cu greu tabieturile atunci când vine vorba de scos cardul la service înainte de Paşte, care vine cu costuri suplimentare pentru cotletul de berbecuţ, pasca cu ciocolată sau cozonacul de firmă pus lângă un vin de calitate.

Toți șoferii sunt obligați să echipeze mașina cu un set de cauciucuri de iarnă atunci când circulă pe zăpadă, gheaţă sau polei. Dar ce se întâmplă după ce soarele topeţte zăpada din aprilie chiar şi pe traseele montane? Lipsa anvelopelor de iarnă, atunci când drumul e acoperit cu zăpadă sau gheață se sancționează cu o amendă de până la 3.300 de lei. În plus, va fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. Ceea ce înseamnă că vehiculul nu mai poate fi condus până nu o e echipat corespunzător.

COD RUTIER 2024. Polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere

În schimb, legea din România nu stabilește ca în sezonul cald să se utilizeze anvelope de vară, deşi cauciurile de iarnă, spun specialiştii, au aderenţă mult mai slabă pe teren uscat, iar riscul de accident este mult mai mare.

Anvelopele de iarnă sunt foarte periculoase vara. Ele sunt concepute să asigure o aderență optimă doar în sezonul rece, când e frig afară și asfaltul e rece. În schimb, vara sunt foarte periculoase. Aderența lor scade destul de mult și asta poate reprezenta un pericol și pentru alți participanți la trafic. Cel mai bine e ca iarna să folosești anvelope de iarnă și vara pe cele de vară”, a declarat multiplul campion de raliuri și expert în conducere defensivă, Titi Aur, pentru ProMotor.

În plus, pe timp de vară anvelopele de iarnă se vor supraîncălzi și se vor deteriora mult mai repede. Iar distanțele de frânare vor fi mai mari decât în cazul cauciucurilor de vară.

Anvelope de vară 2024. Legislația din România stabilea, până în 2011, că în perioada noiembrie – martie, toate vehiculele trebuie echipate cu anvelope de iarnă. Această prevedere a fost eliminată, însă, iar acum nu mai contează luna sau perioada din an, ci doar condiţiile de drum, asupra cărora va trebui să te informezi din timp pentru a evuta amenzile mult mai mari din acest an.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă”, se precizează în Art. 102, alin 6.1, din legea 195/2002.

Așadar, indiferent că e vară sau iarnă, șoferii pot fi sancționați dacă nu au montate anvelope de iarnă și circulă pe un drum cu zăpadă.

Deci, nu există o lună anume în care ar trebui montate anvelopele de iarnă sau cele de vară. În general, atunci când temperaturile medii din timpul zile scad sub 7 grade Celsius, ar trebui să folosim cauciucurile de iarnă.

Iar când temperatura e peste 7 grade Celsius, ar fi indicat să montăm anvelopele de vară.

Cum verifici nivelul de uzură al anvelopei

Indiferent că sunt de iarnă sau de vară, anvelopele trebuie să nu fie uzate mai mult decât prevede lege. Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală, fără aparate de specialitate.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea. Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. Astfel, cu cât profilul este mai mic, cu atât aderența și controlul asupra mașinii vor scădea.

Cod rutier 2024. Schimbare majoră pentru vitezomani, liber la detectoare, iar radarele vor fi obligatoriu semnalate
De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime. În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită pentru că este prea uzată.

Anvelope de vară 2024. Amenda pentru cauciuri uzate sau neconforme

Lipsa anvelopelor de iarnă când circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau gheață e sancționată cu o amendă de până la 3.300 de lei.

În plus, va fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. Ceea ce înseamnă că vehiculul nu mai poate fi condus până nu o e echipat corespunzător.

Dar, această sancțiune se aplică și celor care merg cu anvelope uzate.

În schimb, șoferii care circulă vara cu anvelope de iarnă nu vor fi sancționați, dacă acestea sunt conforme iar drumul nu e acoperit cu polei, gheață sau zăpadă.

Anvelope de vară 195 65 R15, ce înseamnă?
Anvelopele nu sunt universale, iar dimensiunile lor variază în funcție de fiecare autoturism. Printre cele mai întâlnite modele de anvelope de vară sunt cele cu dimensiunea „195 65 R15”.

Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste cifre:

195 – indică lățimea anvelopei sau a secțiunii. Aceasta este redată în milimetri și o interpretăm ca lățimea maximă, atunci când este montată corect. Lățimea reală a anvelopei este influențată de janta pe care este montată;
65 – reprezintă raportul de înălțime, mai exact, în cazul de față, anvelopa reprezintă 65% din lățimea anvelopei, mai exact 126,75mm;
R – radialul, indică faptul că anvelopa are o construcție radială, mai exact are firele din pliuri extinse, până la talon. Aceste fire sunt de regulă dispuse în unghiuri la 90 de grade;
15 – reprezintă diametrul interior al cauciucului în inch. Acesta mai este numit și golul anvelopei sau locul în care se montează janta.
Atât la cauciucurile de vară 195 65 R15, cât și la restul modelelor, trebuie să mai ținem cont și de indicii de încărcare și indicii de viteză.

Indiciile de încărcare ne arată sarcina maximă pe care o anvelopă o poate suporta la presiunea ideală. Între acești doi indici există și o legătură, întrucât indicele de viteză ne arată viteză maximă a autovehiculului la care anvelopa este certificată să suporte în condiții de maximă siguranță sarcina menționată în indicele de încărcate.

Dimensiunile anvelopelor le regăsim în cartea de identitate a mașinii și în talon.

De asemenea, acestea sunt notate, în general, și pe pragul mașinii sau pe anvelopele pe care mașina le are din fabrică.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri