Anxietatea părinţilor transmisă în doză dublă la copiii cu diabet

Te înțepi în deget și te doare. Ești adult, strângi din dinți și treci mai departe, dar nu vrei să faci asta prea des. Sunt însă copii care se înțeapă de cel puțin 5400 ori pe an, fie că le place, fie că nu. E vital s-o facă, dacă vor să trăiască. Copiii cu diabet de tip 1 trebuie să-și măsoare glicemia și să-și administreze insulină în fiecare zi. Ei suntadevărații curajoși, iar în spatele lor se află părinți cu nopți nedormite, cu stres maxim și anxietate cât Casă Poporului, dar cu zâmbetul pe buze și vorbe de încurajare.

RomaniaTV.net
30 dec. 2018, 07:57
Anxietatea părinţilor transmisă în doză dublă la copiii cu diabet

Romania are 3600 de copii cu diabet, dulcineei cum se mai numesc, care lupta zi de zi cu aceasta boala si care au nevoie de sprijin din partea familiei, societatii si statului.

Recent statul, prin Ministerul Sanatatii le-a promis copiilor un Program National de diabet imbunatatit, cu acces la sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi pompe de insulină, asigurat prin 11 centre de specialitate din tara. In prezent, numarul testelor de glicemie suportate de stat trimestrial pentru copii se ridica la 400. Pentru a intra in posesia sistemelor moderne de monitorizare a glicemiei si a pompelor trebuie intocmite dosare in centrele de diabet, apoi trimise spre aprobare asa ca mai dureaza tot procedeul. Pana cand vor putea reduce numarul intepaturilor zilnice, gratie noii tehnologii, copiii trebuie sa mai aiba rabdare.

Bogdan Sarbu este un baietel norocos, fiindca desi sufera de diabet insulinodependent de 2 ani de zile, este deja beneficiarul noii tehnologii. Prin proiectul ,,Da si eu pot”, Gabriela si Cristian Airinei au pedalat mii de kilometri pe bicicleta in turul Romaniei, au strans bani si au cumparat astfel de sisteme pe care le-au dat catorva copii cu diabet, printre care si Bodgan. Lui ii usureaza mult viata acasa si la scoala, si bineinteles si mamei, care asa poate stii in
orice moment care e starea baiatului.

,,La inceput a fost foarte greu, nu zic ca acum e usor, mai avem si acum nopti nedormite, dar la inceput il supravegheam din doua in doua ore, faceam cu schimbul cu sotul. Sistemele de monitorizare ne ajuta foarte
mult, se poate duce un mod de viata normal. Bogdan face de 4 ori pe zi insulina, dar cateodata trebuie sa mai intervin daca glicemia creste, s-o aducem in limitele normale. Noaptea sunt situatii in care te trezeste alarma ca e glicemia 40.

Citeste continuarea pe superbebe.ro