Apa potabilă din zona Pipera-Băneasa, contaminată cu o substanţă cancerigenă

Substanţă toxică în pânza freatică din zona Pipera-Băneasa. Pentru că apa din puţuri avea un miros înţepător, locuitorii din apropierea Grădinii Zoologice au trimis mai multe probe în laboratoare, pentru analize. Sursa ar fi fosta fabrică de componente electronice din zonă, devenită acum o ruină.

10 mai 2013, 06:33
Apa potabilă din zona Pipera-Băneasa, contaminată cu o substanţă cancerigenă

Analizele au arătat că apa conţine tricloretilenă, la o valoare de mii de ori mai mare decât cea admisă, informează România TV.

„Din ce spun chimiştii, se poate ajunge şi la cancer şi la asfixiere, e o hidrocarbură înalt-volatilă, astfel încât prin încălzire poate produce asfixiere în duş (…) Limita maximă admisă e de 3 micrograme pe litru, în această locaţie fiind şi de 9.000 şi de 40.000, conform buletinelor de analiză făcut de Apele Române”, a declarat Alexandru Manea, reprezentantul unei firme de tratare a apei.

Toate indiciile au dus la concluzia că sursa contaminării apei este fosta fabrică IPRS Băneasa.

Întreprinderea este părăsită de peste 5 ani, însă substanţele toxice nu au fost depozitate corespunzător, iar tricloretilena s-a scurs în pânza freatică.

După ce a primit sesizarea, Primăria Voluntari a apelat la mai multe autorităţi.

„S-au făcut adrese către Agenţia de Mediu, Garda de mediu, ISU Ilfov… urmând ca luni să se preleveze analize din cele 6 rezervoare”, a declarat Mădălina Dumitru, purtător de cuvânt al Primăriei Ilfov.

Într-adevar IPRS Băneasa avea la momentul intrării în faliment în stoc substanţe chimice, parte din ele substanţe periculoase (…) La momentul controlului s-a dispus prelevarea de probe din foraje pentru că suspiciunea este că o serie de substanţe chimice, potenţial a fi din zona platformei Băneasa, au fost deversate şi au contaminat pânza freatică”, a precizat Brânduşa Orăşanu, comisar la Garda de Mediu Ilfov.

Oamenii din zonă aşteaptă acum neputincioşi un răspuns.

„Suntem în situaţia în care să intervenim la toată lumea să vedem ce e de făcut. Pentru că într-adevăr se pare că nu putem folosi, şi chiar şi pentru plante. Practic, la spălat nu avem ce să facem, dar la gătit de 2-3 ani nu mai folosim”, a spus localnicul Vasile Berbeci.

Direcţia de Sănătate Publică le-a recomandat celor care au puţuri în zonă să nu folosească apa nici pentru consum, nici pentru igienă.