Produsul vinovat de cancer, colesterol și boli hepatice. Toți românii îl folosesc

Hârtia igienică este nelipsită din casele românilor, însă puțini sunt cei care știu că aceasta poate provoca cancer, colesterol, dar și boli hepatice.

12 mart. 2023, 21:14
Produsul vinovat de cancer, colesterol și boli hepatice. Toți românii îl folosesc
Produsul vinovat de cancer, colesterol și boli hepatice

Produsul vinovat de cancer, colesterol și boli hepatice. Atunci când merg să își achiziționeze acest produs românii țin cont în special de miros, grosime și preț, însă specialiștii atrag atenția că este o mare greșeală.

Citește și Cum arată hârtia igienică reutilizabilă. Invenţia care face furori pe Internet

Produsul vinovat de cancer, colesterol și boli hepatice

Hârtia igienică conține foarte multe substanțe chimice care pun în pericol sănătatea oamenilor și în special a femeilor, de aceea ea trebuie să fie aleasă cu mare grijă.

De-a lungul timpului, cercetătorii au susținut faptul că parfumurile și coloranții din compoziția hârtiei pot duce la apariția diverselor probleme de sănătate.

În anul 1987, agenția pentru Siguranța Alimentară și Controlul Medicamentelor a interzis anumiți compuși chimici utilizați pentru colorarea și parfumarea hârtiei igienice.

Printre substanțele interzise se numără Bisfenol A, folosit în procesul de reciclare a hârtie, clorul, folosit pentru albirea hârtiei, parfumurile, coloranții sau formaldehidele utilizate pentru mărirea densității hârtiei.

Experții spun că toate aceste substanțe duc la apariția problemelor grave de sănătate cum ar fi infecții ale tractului urinar, fisuri anale, infecții fungice și probleme rectale.

Recent, a fost publicat în revista Environmental Science & Technology al Societății Americane de Chimie, un nou studiu sugerează că hârtia igienică pe care o folosim este plină de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS). Sunt substanțe chimice toxice „pentru totdeauna” care nu se descompun în gropile de gunoi și prin urmare, durează pentru totdeauna.

Potrivit acestui studiului, unii producători de hârtie atunci când transformă lemnul în celuloză adaugă PFAS. De asemenea, hârtia igienică reciclată poate fi fabricată cu fibre din materiale care conțin PFAS.

„Credem că provine din procesul de prelucrare a celulozei și este pus pe instrumente pentru a împiedica hârtia să se lipească”, a declarat pentru Healthline Timothy Townsend, doctor în științe, autorul principal al studiului și profesor în cadrul Departamentului de Științe Inginerești de Mediu al Universității din Florida.

„PFAS detectați în hârtia igienică la niveluri de părți pe miliard sunt cel mai probabil contaminanți care provin din procesul de ambalare și/sau de fabricație”, susțin experții.

Citește și Motivul incredibil pentru care se scumpeşte hârtia igienică. La ce soluţii neplăcute apelează oamenii