Apa dintr-un sat maramureşean, contaminată cu ARSEN

Situaţie alarmantă în judeţul Maramureş. Specialiştii au descoperit că toată apa din satul Ardusat este contaminată cu arsen. Probele arată că limita maximă admisă este depăşită şi de cinci ori. Consumat în cantităţi mici, timp îndelungat, arsenul poate duce la boli grave, inclusiv cancer.

RomaniaTV.net
29 apr. 2012, 06:10
Apa dintr-un sat maramureşean, contaminată cu ARSEN

Prezenţa arsenului în apa potabilă a fost depistată în urmă cu doi ani. De atunci, localnicii consumă apă doar din fântânile proprii, dar nici acestea nu sunt o sursă sigură.

„Această contaminare ar fi cauzată de pânza freatică şi de rocile din pânza freatică (…) Consumul în timp poate duce la căderea părului, chiar şi până la cancer (…) S-a informat populaţia să nu consume apa decât în scop menajer”, a declarat primarul din Ardusat, Ciprian Rus.

În ciuda acestei averizări şi a riscului major la care se expun, unii localnici continuă să folosească apa de la robinete.

„Fiind depăşiri ale valorilor de arsen peste valorile considerate normale, este un punct de evedere medical care atrage atenţia asupra întreruperii consumului de apă din acea zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Maramureş, Călin Man.

Abia anul viitor va fi dat în folosinţă noul sistem de aducţiune de apă care va fi dotat cu o staţie de epurare.