Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea. Cât plastic ingerăm când bem apă

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, folosind lasere. Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele.

12 ian. 2024, 23:07
Apa îmbuteliată conține de 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea. Cât plastic ingerăm când bem apă

Apa din sticlele de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior, potrivit unui nou studiu dat publicităţii luni, informează marţi AFP.

Folosind o tehnică inovatoare, oamenii de ştiinţă au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul de la mai multe mărci populare.

Acest studiu, publicat în revista PNAS, ridică semne de întrebare cu privire la potenţialele consecinţe asupra sănătăţii. „Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului. Dar, a adăugat el: „Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”.

Motivul pentru care este important să bei apă dimineața! Ar trebui să fie primul lucru pe care îl faci
Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenţia în ultimii ani şi sunt prezente peste tot pe planetă. Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au mai puţin de un micrometru. Sunt atât de mici încât pot intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă.

”Toate apele îmbuteliate conțin nanoplastice”

Cercetările asupra consecinţelor lor asupra ecosistemelor şi sănătăţii umane sunt încă limitate, dar unele studii au evidenţiat deja efecte dăunătoare, de exemplu asupra sistemului reproductiv.

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, folosind lasere. Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele. „Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă”, a explicat Beizhan Yan.

Cinci legume care scad riscul de infarct miocardic. Dr. Adina Alberts: „Nu trebuie să lăsați baltă toate medicația”

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.