Apă îmbuteliată INFESTATĂ cu E.COLI şi dezinfectanţi neconformi în supermarket-uri. Inspecţia sanitară le-a retras

Inspecția sanitară a retras de pe piață, din supermarket-uri, "apă îmbuteliată infestată cu bacteria E.coli", dar ține totul la secret. Dezvăluirea a fost făcută pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan. Ar fi fost descoperiți și "dezinfectanți neconformi", dar birocrația din Ministerul Sănătății nu vrea să facă publice numele firmelor.

13 oct. 2016, 05:18
Apă îmbuteliată INFESTATĂ cu E.COLI şi dezinfectanţi neconformi în supermarket-uri. Inspecţia sanitară le-a retras

În ultimele luni, statul român a descoperit apă îmbuteliată infestată cu e-coli și dezinfectanți neconformi în spitale, dar nu știți asta pentru că nu toate cazurile au fost făcute publice. Iar numele firmelor au fost protejate. Retrezită la viață parțial după cazul Hexi Pharma și parțial pentru că presiunea instituțională a crescut, Inspecția Sanitară de Stat a descoperit în ultima perioadă luni abateri grave ale unor firme„, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.

Inspecția Sanitară de Stat se ocupă de controlul multor produse. Printre ele, apa potabilă de la chiuvetă, apa îmbuteliată din magazine sau biocidele folosite în spitale.

Inspectorii își fac treaba, nu e vorba că nu și-ar face-o. Și nici nu e vreun război între oamenii veniți din afara sistemului și toți funcționarii vechi, dintre care mulți sînt responsabili și profesioniști. Sînt însă unii care se opun pur și simplu. Dar ideea de transparență îi omoară și se opun ca publicul să afle numele firmelor care sînt amendate în urma acestor controale„, a declarat un reprezentant din Ministerul Sănătății.

Conform normelor după care funcționează, Inspecția Sanitară are ca misiune „identificarea riscurilor la adresa sănătății publice” și „comunicarea riscului către consumatori”.

Până în prezent, nu doar că numele firmelor amendate în urma controalelor nu erau comunicate publicului, dar numele companiilor cu produse care prezentau risc pentru sănătate erau secretizate și în rapoartele Inspecției către Ministerul Sănătății și rămîneau la nivelul județelor, la DSP-urile care le descopereau, precizează jurnalistul.

Norocul a fost că firmele în apa cărora s-a descoperit E-coli în supermarketuri erau firme mici și retragerile au putut fi făcute repede„, potrivit Ministerului Sănătății.

Premierul Dacian Cioloș a dat Corpului de Control sarcină să vadă de ce atît Protecția Consumatorului, cît și Inspecția Sanitară țin secrete numele firmelor sancționate. Rezultatul a fost că Protecția Consumatorului a cedat în fața argumentelor, dar nu și Inspecția Sanitară.

Inițial, ministrul Vlad Voiculescu a elaborat o schimbare legislativă, prin Ordonanță de Urgență, care a vizat depolitizarea Inspecției Sanitare din DSP-urile județene. Guvernul a trecut Inspecția Sanitară din DSP-uri direct în subordinea Ministerului Sănătății. Le-a impus celor din DSP să retragă produsele imediat ce apare riscul la adresa sănătății publice și să raporteze numele produselor și ale firmelor sancționate după un formular nou și transparent. Dar n-a fost suficient. Tot n-au raportat numele companiilor amendate, nici ministrului și nici publicului.

Ministrul Voiculescu a propus o Hotărîre de Guvern „privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate”. La elaborarea documentului a participat și Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publică. Proiectul de HG este chiar în aceste zile în procesul de transparență decizională pe siteul ministerului. Se vor transparentiza mai bine contractele de achiziții ale spitalelor publice. Conform documentului, inclusiv spitalele private vor fi obligate să-și facă publice anumite date. Producătorii de medicamente vor fi și ei obligați să comunice public sponsorizările și alte finanțări. Iar în ceea ce privește controalele și amenzile, ele vor deveni publice, împreună cu numele firmelor„, scrie Cătălin Tolontan.

Citeşte şi Ce este bacteria E Coli. Toxina care a pus România pe jar