Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate

Substanțe chimice descoperite de cercetători în apa minerală. Sănătatea oamenilor poate fi pusă serios în pericol, pe termen îndelungat.
Filip Stan
13 dec. 2024, 15:42
Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate
Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală

Cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări din europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”.

Substanțele cu pricina sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. Potrivit studiilor, poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, scrie The Guardian.

Citește și: Bani mai mulţi pentru bolnavii de cancer. Guvernul a suplimentat cu peste 207 milioane lei bugetul pentru spitalul „Bagdasar Arseni”

Apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare privine din aplicare intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, nivelurile fiind de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în UE.

„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.

Lysimachou subliniază faptul că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece nu ei sunt cei care au cauzat această problemă.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Chiar dacă au stabilit de multă vreme că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persitente.

TFA este un refrigerant comun, care a fost conceput pentru a fi un înlocuitor sigur al gazelor cu efect de seră, cum ar fi CFC-urile, și este folosit frecvent în producția de energie curată. Cercetările recente spun despre acesta că este un puternic gaz cu efect de seră, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani.

Citește și: Pericolul ascuns din frizerie. „Boala săracilor”, afecțiunea cu care se confruntă tot mai mulți bărbați

Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unui control mai redus. Grupurile de sănătate publică au afirmat că EPA se confruntă cu presiuni, deoarece TFA este o sursă importantă de venituri pentru producătorii de substanțe chimice.

Comisia Europeană propune, între timp, interzicerea a două pesticide comune care conțin compuși de TFA și este posibil ca în curând să fie clasificat drept toxicant pentru reproducere.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Creatura care face ravagii în pădurile României. Produce distrugeri în masă și nimeni nu știe cum s-o oprească: ”Nu știu cum a apărut la noi în țară”
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Europa, pe buza prăpastiei. Șeful JPMorgan, avertisment dur
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în România, noaptea trecută! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Florin Salam, încolţit în stradă şi ameninţat cu cuţitul! Poliţia a intervenit în forţă după atac
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki