Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate

Substanțe chimice descoperite de cercetători în apa minerală. Sănătatea oamenilor poate fi pusă serios în pericol, pe termen îndelungat.
Filip Stan
13 dec. 2024, 15:42
Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate
Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală

Cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări din europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”.

Substanțele cu pricina sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. Potrivit studiilor, poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, scrie The Guardian.

Citește și: Bani mai mulţi pentru bolnavii de cancer. Guvernul a suplimentat cu peste 207 milioane lei bugetul pentru spitalul „Bagdasar Arseni”

Apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare privine din aplicare intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, nivelurile fiind de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în UE.

„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.

Lysimachou subliniază faptul că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece nu ei sunt cei care au cauzat această problemă.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Chiar dacă au stabilit de multă vreme că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persitente.

TFA este un refrigerant comun, care a fost conceput pentru a fi un înlocuitor sigur al gazelor cu efect de seră, cum ar fi CFC-urile, și este folosit frecvent în producția de energie curată. Cercetările recente spun despre acesta că este un puternic gaz cu efect de seră, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani.

Citește și: Pericolul ascuns din frizerie. „Boala săracilor”, afecțiunea cu care se confruntă tot mai mulți bărbați

Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unui control mai redus. Grupurile de sănătate publică au afirmat că EPA se confruntă cu presiuni, deoarece TFA este o sursă importantă de venituri pentru producătorii de substanțe chimice.

Comisia Europeană propune, între timp, interzicerea a două pesticide comune care conțin compuși de TFA și este posibil ca în curând să fie clasificat drept toxicant pentru reproducere.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici