Apar super-bugetarii. Cine sunt românii care vor primi lunar pe card 2000 de euro, plus tichete de masă şi vouchere de vacanţă

Înființarea noii agenții, motivată de îndeplinirea unor jaloane și reforme în PNRR pentru îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat, a fost aprobată prin legea 187/2023, publicată deja în Monitorul Oficial.

05 iul. 2023, 11:16
Apar super-bugetarii. Cine sunt românii care vor primi lunar pe card 2000 de euro, plus tichete de masă şi vouchere de vacanţă

Super-bugetarii României vor fi cel mai bine plătiți angajaţi de la Agenţia care va controla toate companiile de stat. Este vorba de angajaţii de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care va avea un număr maxim de 88 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent acestora, se arată în proiectul de act normativ privind funcționarea acestui organism, pus în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului. Aceasta după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de USR și Forța Dreptei în privința înființării acestei agenții.

Guvernul pregătește acum și actul normativ privind organizarea și funcționarea acestei agenții.

NOTA DE FUNDAMENTARE

document-2023-07-4-26375708-0-nota-fundamentare-amepip

Noua agenție va fi în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. De subliniat că liberalii au reușit să-și impună omul la conducerea Secretariatului General al Guvernului, respectiv pe Mircea Abrudean, cel pe care premierul Marcel Ciolacu l-a refuzat inițial.

Vouchere casnice 2024. Se acordă 675 de tichete pe an în valoare de peste 10.000 de lei

Pe de altă parte, vicepremierul PSD fără portofoliu, Marian Neacșu, a primit puteri sporite în Guvernul Ciolacu, inclusiv coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Președintele agenției va fi plătit cât un secretar de stat, cu aproximativ 2.000 de euro/lună. Conducerea Agenției va fi asigurată de către un președinte, ajutat în activitatea sa de doi vicepreședinți.

document-2023-07-4-26375705-0-amepip

În ceea ce privește salarizarea, aceștia vor fi asimilați funcției de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat. Mandatul lor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o singură dată.

Potrivit legii salarizării unitare, un secretar de stat are în prezent un salariu brut de 16.640 de lei, ceea ce ar însemna un salariu net de 9734 de lei (aproximativ 2.000 de euro).

Super-bugetarii Agenției vor fi plătiți cu 50% în plus comparativ cu ceilalți angajaţi

Agenția va avea un număr maxim de 88 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent acestora, iar personalul va fi format din funcționari publici și personal contractual.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, salarizarea acestora se va realiza la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Salariile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului sunt în funcție de vechime. Surse guvernamerntale au precizat pentru HotNews.ro că în prezent un consilier debutant are aproximativ 3.500 de lei net, iar unul aproape de pensie undeva la 6.000 de lei net.

Angajații AMEPIP vor avea salariile mai mari cu 50% potrivit proiectului de act normativ. Agenția se va finanța din amenzile aplicate și dintr-un tarif de 0,1% din veniturile anuale ale companiilor de stat
Veniturile proprii ale Agenției vor proveni din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui Agenției.

Facturile la energie o să bubuie în bugetul românilor. Se taie voucherele şi se anunţă eliminarea plafoanelor
În nota de fundamentare a proiectului de HG se spune că aceste venituri „sunt necesare pentru a asigura AMEPIP o funcționare independentă de constrângerile bugetare pe de o parte și, pe de altă parte, de a degreva bugetul statului de cheltuieli care vizează mai buna funcționare a întreprinderilor publice.

Prin atribuțiile sale, AMEPIP urmează să presteze către întreprinderile publice o serie de servicii precum:

  • participarea la procedurile de selecție a consiliilor de administrație sau supraveghere ale întreprinderilor publice;
    monitorizarea și evaluarea indicatorilor de performanță realizați de întreprinderile publice;
    consultanță privind guvernanța corporativă; analize și rapoarte privind diverse întreprinderi publice sau domenii economice în care activează întreprinderile publice; publicații periodice în care este prezentat portofoliul de întreprinderi publice al statului;
    cursuri de pregătire profesională destinate angajaților întreprinderilor publice sau ai autorităților publice tutelare.

În legea de înființare se spune că AMEPIP poate sancționa întreprinderile publice, autoritățile publice tutelare și persoanele fizice vinovate de neîndeplinirea cu rea-credință a indicatorilor de performanță.

Mai mult, neîndeplinirea în mod repetat a indicatorilor de performanță de către întreprinderea publică sancționată poate conduce la preluarea de către AMEPIP a calității de autoritate publică tutelară, prin act normativ aprobat de Guvern.

Expunere-de-motive