Aparatele care îl ţin în viaţă, în stare vegetativă, din 2008, pot fi oprite. Cazul şocant care împărţit ţara în două

Vincent Lambert, un francez de 42 de ani, se află de peste 10 ani în stare vegetativă în urma unui accident de motocicletă. Acum, avocatul soției bărbatului a anunţat că aparatele și tratamentele care îl țin în viață pot fi oprite, după o decizie a Curţii de Casație.

29 iun. 2019, 13:43

Curtea de Casaţie, instanța superioară a Franței, a decis că aparatele care îl menţin în viaţă pe Vincent Lambert, un francez aflat în stare vegetativă din 2008, pot fi oprite, așa cum a cerut soția bărbatului. Rachel Lambert s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea unei opriri a tratamentelor, spre deosebire de părinţii pacientului, catolici militanţi, care susţin că fiul lor are doar un handicap. Părinţilor bărbatului au anunțat că vor depune o plângere pentru „crimă cu premeditare” împotriva medicului care ar ordona oprirea tratamentelor, dar reprezentatul soției acestuia spune că nu mai sunt căi de atac posibil.

„Trebuie să respectăm ceea ce spun medicii şi legea. Numărul de instanţe chemate să se pronunţe asupra cazului dlui Lambert este considerabil şi trebuie să le respectăm, în opinia mea”, a transmis premierul francez Edouard Philippe.

Cazul a împărțit atât Franța, cât și familia bărbatului în două. În timp ce soția lui Vincent, Rachel Lambert, a pledat pentru oprirea tratamentului, părinții lui insistă ca el să fie menținut în continuare artificial în viață. De zece ani, părinții lui Vincent Lambert se luptă cu autoritățile franceze ca să-l mențină în viață. Pe 24 aprilie anul acesta, imediat după ce a venit ultima decizie a celei mai înalte instanțe administrative din Franța, familia lui Vincent Lambert s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). La 30 aprilie, CEDO a anunțat că respinge cererea de suspendare a executării deciziei autorităților franceze. Într-o scrisoare deschisă publicată în week-end, părinții i-au cerut ajutor și președintelui Emmanuel Macron, care a răspuns că nu îi revine lui decizia de a suspenda oprirea tratamentului, o hotărâre luată „în conformitate cu legile noastre”.