Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin

Aparatul de aer condiţionat este indispensabil vara, atunci când temperaturile de afară depăşesc 40 de grade, iar aerul din locuinţe devine irespirabil. Deşi nu au preţuri exorbitante, astfel că majoritatea românilor şi le permit, aparatul de aer condiţionat prezintă un inconvenient major - este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică.

12 iul. 2022, 17:36
Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin

Verile din România sunt greu de suportat fără aer condiționat. Iar facturile la curentul electric sunt și mai greu de suportat cu AC. În această situație, rămâne să alegem o cale de mijloc: un AC care să consume puțin.

Aparatul de aer condiționat este responsabil de 17% din consumul anual al unei gospodării, spun specialiștii în energie. Pentru ca acest consum să scadă, aceștia ne recomandă să apelăm la câteva trucuri. Atunci când pornim aparatul, este recomandat să îl setăm la minimum 22 de grade, şi nu mai puţin. De asemenea, reviziile periodice, o dată pe an, ne pot aduce o factură mai mică la sfârşitul lunii, cu cel puţin 10%, spun specialiștii consultați de stirileprotv.ro.

Trucuri pentru ca aparatul de aer condiţionat să consume mai puțin

Curăţarea filtrelor se face sub un jet de apă, se curăţă cu subsatne speciale pentru aer condiționat, substanțe care elimină bacteriile.

Citeste si Cum îţi răcoreşti locuinţa, dacă nu ai aer condiţionat. Trebuie să încerci şi tu aceste metode

De asemenea, este esențial să cumpărăm aparatul de AC ținând cont de suprafaţa pe care vrem să o răcim. La o garsonieră de 35 mp face faţă un AC de 12000 BTU, daca suprafața e mai mare, se recomandă un aparat de 18.000 BTU. Important e să fie amplasat într-un spaţiu cât mai umbrit, mai spun specialiștii consultați de Știrile Pro TV.

Motoarele Inverter reduc consumul de energie cu 30-40% şi se găsesc la majoritatea modelelor noi.

Sunt foarte căutate aparatele de AC care pot fi controlate prin aplicaţie, astfel încât, cu o oră înainte de a pleca de la serviciu, le putem programa pentru ca atunci când ajungem acasă să găsim răcoare.

Citeste si Cât curent consumă aerul condiționat într-o oră. Care sunt cele mai economice aparate

La ce pericole te expune aerul condiţionat. De ce nu e bine să dormi cu el pornit noaptea

Chiar dacă aerul condiţionat ne ajută să avem un somn odihnitor în nopţile toride de vară, este foarte dăunător pentru corpul nostru. De exeplu, dacă dormiţi cu gura deschisă,aveți toate șansele să vă treziți cu gura și cu gâtul uscate. De asemenea, temperaturile scăzute pot afecta capacitatea organismului de a produce hormonii esențiali care te ajută să ai o viață sănătoasă și echilibrată.

În timp ce temperatura creată în camera poate ajuta să adormi mult mai ușor, alte aspecte pot perturba somnul. Un aer condiţionat vechi, cu mai multe probleme și neigienizat corespunzător poate aduce mirosuri neplăcute, bacterii sau chiar zgomot. Alte pericole la care ne expunem dacă dormim cu AC pornit:

  • un curent permanent de aer poate usca pielea;
  • crește riscul de a dezvolta alergii, astm sau febra fânului și să ai parte de probleme de sănătate nedorite;
  • oamenii care dorm chiar sub curentul de aer produs de aerul condiționat se trezesc înțepeniți, mușchii devin rigizi atunci când sunt expuși la un curent de aer rece pentru o perioadă mai lungă de timp.