Aparatul dentar pentru copii. La ce vârstă trebuie duşi la control

Foarte des ne întâlnim cu situaţia în care părinţii îşi aduc copii pentru un control ortodontic în jurul vârstei de 12-13 ani şi sunt surprinşi atunci când află că tratamentul cu aparat dentar pentru copiii lor se va prelungi cu câteva luni, până la un an.

10 oct. 2017, 16:49
Aparatul dentar pentru copii. La ce vârstă trebuie duşi la control

Varsta ideala pentru un prim control ortodontic este de 6-7 ani, inainte de eruptia dintilor permanenti. Controlul ortodontic la aceasta varsta nu inseamna neaparat montarea unui aparat dentar copiilor ci ne ajuta sa verificam ca dantura lui este sanatoasa si ca in urmatorii cativa ani se va dezvolta corespunzator.

Un alt avantaj al unui control ortodontic la varsta de 6-7 ani este faptul ca rezultatul este mult mai stabil in timp, daca tratamentul necesar este inceput la aceasta varsta, potrivit ortoclass.ro.

Una dintre cele mai des intalnite probleme in cazul copiilor este lipsa de spatiu pentru aparitia dintilor definitivi. Desi copilul inca are dinti de lapte, odata cu caderea acestora pot exista probleme de spatiere si eruptia dintilor definitivi poate fi mult afectata.

De ce daca un dinte de lapte cade, nu exista loc suficient pentru cel permanent?

Aceasta este o intrebare cu care ne intalnim de foarte multe ori. Acest lucru se intampla deoarece dintii de lapte sunt de obicei mai mici decat dintii permanenti. De aceea poate aparea necesitatea unui aparat dentar, pentru a pastra sau mari spatiul unde vor erupe dintii definitivi.

Dintii de lapte, in general, cand se apropie de momentul de a fi schimbati cu dintii permanenti, vor dezvolta spatii intre ei. Daca aceste spatii nu se vad inseamna ca maxilarul nu a crescut suficient de mult pentru a incapea dintii permanenti care urmeaza sa apara.

Este datoria medicului ortodont sa va indrume in aceste situatii, sa va recomande tratamentul potrivit pentru dezvoltarea copilului si sa va expuna diferitele tipuri de aparate dentare in cazul in care considera ca va fi nevoie de unul din ele.

Citeşte şi 5 sfaturi pentru pregătirea copilului înainte de fixarea aparatului dentar