Apare „darul” de înmormântare. O parohie din Transilvania vrea înlocuirea coroanelor din plastic cu plicul de bani, ca la nuntă

Noua tradiție pe care reprezentanţii bisericii Bucium Poieni vor să o propună enoriaşilor va ajuta nu doar familiile nevoiaşe, ci şi parohia respectivă, care va fi scutită de costurile mari cu salubritatea.

03 mai 2023, 22:07
Apare „darul” de înmormântare. O parohie din Transilvania vrea înlocuirea coroanelor din plastic cu plicul de bani, ca la nuntă

„Darul” de înmormântare este noua găselinţă în materie de rituri funerare.  „Constatăm că în ultima perioadă se renunţă la coroanele confecționate din lemn de brad sau din alte materiale plastice, preferând să-şi exprime sentimentele de solidaritate şi compasiune în alt mod” au anunțat cei de la Oliviu Botoi, consilier cultural Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Mitropolia Olteniei a stabilit un plafon maxim pentru taxele de înmormântare, botez și nuntă! Câţi bani trebuie să dai la preot dacă ai un astfel de eveniment în familie

În noiembrie 2022 și primarul comunei Vălişoara, altă comună din Apuseni, a făcut un apel către localnici ca, în loc de coroane de flori, la înmormântare, să pună contravaloarea lor într-un plic şi să o aducă în sprijinul rudelor îndoliate.

„De multe îi ia pe nepregătite și vreau să specific, nu e obligație. Cred că ar fi mai bine să le dea o sumă să îi ajute. Știm că cheltuilele sunt mari, dacă a fost bolnavă și a umblat prin spitale, au fost cheltuieli, și cred că e mai bine așa.

Amenzi pentru înmormântare. Preoţii care oficiază slujbe de înmormântare pentru enoriaşi din afara parohiei vor fi amendaţi drastic

Să ajute oamenii, familiile în necaz, cu bani, că sunt mai de folos decât o coroană pe care n-o citește nimeni”, spunea atunci primarul comunei Vălișoară, Camelia Bedea.

Localnicii din Apuseni văd cu ochi buni ideea preoţilor și parohii din judeţele Hunedoara şi Bihor în legătură cu „darul de înmormântare” şi vor să adopte această idee inovatoare, potrivit apuseni.info.