BNR lansează o nouă monedă cu valoare numismatică în România. Aversul monedei prezintă o imagine de epocă a Catedralei Greco-Catolice din Gherla, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, anul de emisiune „2025”, stema României și valoarea nominală „1 LEU”.
Reversul monedei redă portretul și numele cardinalului Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, senator de drept și membru de onoare al Academiei Române.
Monedele din tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt încastrate în pliante de prezentare, introduse în mape cartonate.
Curs BNR 4 iulie 2025. Leul s-a apreciat faţă de dolar, de Ziua Americii
Tirajul maxim pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din tombac cuprat este de 250,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare și mapa cartonată.
Monedele din tombac cuprat cu tema 2025 – „Anul Cardinal Iuliu Hossu” au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica https://www.bnr.ro/664-Numismatica.
Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, începând cu 7 iulie 2025, ora 09:00, în limita stocului destinat rezervărilor online.
În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective.
Banca Națională a României este singura în drept să stabilească valoarea nominală, dimensiunile, greutatea, desenul şi alte caracteristici tehnice ale bancnotelor şi monedelor. Orice reproducere color a acestora, la scară 1/1, parțială sau integrală, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se poate face numai cu acordul prealabil, scris, al Băncii Naționale a României (art. 14 alin. 1 și alin. 5 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României).
Designul bancnotelor şi monedelor este înregistrat la O.S.I.M. și este protejat conform Legii nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor. Banca centrală are un drept exclusiv de utilizare a acestuia şi de a împiedica utilizarea de o terță parte care nu dispune de consimțământul său.