Apare „semaforul alimentelor”. Ce trebuie să ştie românii când merg la supermarket

Sistemul Nutri-Score urmăreşte să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea şi diabetul,

09 mai 2022, 12:32
Apare „semaforul alimentelor”. Ce trebuie să ştie românii când merg la supermarket

Proiect de lege pentru introducerea „Semaforului alimentelor”. Consumatorii români vor putea alege mai uşor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, iar industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piaţă produse cu o calitate nutriţională sporită, graţie proiectului de lege depus de Adrian Wiener, deputat USR şi medic. „Semaforul alimentelor”, cum mai este numită etichetarea Nutri-Score, este folosit cu succes în mai multe ţări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja.

Se schimbă etichetele alimentelor de pe rafturile magazinelor din România
„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Sistemul Nutri-Score urmăreşte să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea şi diabetul, dar şi să stimuleze industria agro-alimentară pentru a creşte calitatea nutriţională a produselor oferite spre vânzare.

Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calităţi nutriţionale a produsului. Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutriţională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutriţională mai scăzută), şi 5 litere, de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs şi sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conţinutul de fibre, conţinutul de proteine, conţinutul de fructe/legume şi conţinutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conţinutul de sare, conţinutul de zahăr şi conţinutul de grasimi saturate).

Etichetele sticlelor de vin se modifică. Parlamentul European elimină referirile la cancer
Sistemul Nutri-Score este folosit în Franţa, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia.

Potrivit studiilor realizate în statele europene care au implementat Nutri-Score, în cazul consumatorilor care au ţinut cont de „Semaforul alimentelor” în alegerea produselor, calitatea coşului de cumpărături a crescut, din punct de vedere nutriţional, cu aproape 10%.


loading...
Partenerii noștri