Apare un nou tip de concediu medical. Care români vor avea acest drept şi ce indemnizaţie vor primi

Propunerea de acordare a unui concediu medical plătit pentru participanții la studii clinice este în dezbatere în Parlamentul României și vizează introducerea acestui tip de concediu în legislația privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

29 mart. 2024, 17:17
Apare un nou tip de concediu medical. Care români vor avea acest drept şi ce indemnizaţie vor primi
Apare un nou tip de concediu medical. Care românii vor avea acest drept şi ce indemnizaţie vor primi

Apare un nou tip de concediu medical. Propunerea are ca scop acordarea unui astfel de concediu plătit participanților la studii clinice, indiferent dacă aceștia sunt primitori de medicamente pentru investigație clinică sau fac parte din grupul de control. Participanții la studii clinice ar putea beneficia de un concediu medical pentru o perioadă de maximum 45 de zile calendaristice într-un interval de un an şi ar urma să primească o indemnizație echivalentă cu 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din ultimul an, scrie EVZ.

Senatul a adoptat mai multe modificări la legislația care prevede tipurile de concediu medical. Astfel, s-a introdus posibilitatea persoanelor care însoțesc persoane cu handicap la evaluări medicale, analize sau alte investigații de a-l solicita.

Citeşte şi: Marcel Boloș intervine în scandalul concediilor medicale: ”Cine e în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când e la serviciu”

Proiectul de lege a fost votat în Senat și se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Deputații au adus amendamente proiectului adoptat de Senat. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect de lege, se propune acordarea unui concediu medical plătit și însoțitorilor persoanelor cu handicap, pentru a-i însoți la evaluări medicale, investigații și alte proceduri necesare. Durata concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de cel mult 30 de zile calendaristice pe an.Noul tip de concediu medical va putea fi cerut în perioada cuprinsă între data eliberării scrisorii medicale tip de la medicul de familie şi data eliberării certificatului de încadrare în gradul de handicap.

Pentru ca această propunere să devină lege, este necesar să fie votată de plenul Camerei Deputaților, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului. Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă