Apartament vechi sau casă nouă la curte. Vezi care variantă este mai convenabilă

Pentru prima dată de când a venit criza, actorii din piaţa imobiliară anunţă că preţul apartamentelor a scăzut sub pragul psihologic de 1.000 de euro metrul pătrat, la 991 de euro. Chiar şi aşa, cei care sunt în căutarea unei locuinţe ar trebui să ia în calcul varianta construicţiei unei case la curte, care este mult mai convenabilă.

09 ian. 2012, 11:34
Apartament vechi sau casă nouă la curte. Vezi care variantă este mai convenabilă

Scăderea din ultimii ani a preţului materialelor de construcţie, dar şi prăbuşirea preţului terenurilor a făcut ca în prezent construcţia unei case pe pământ să fie mult mai avantajoasă decât cumpărarea unui apartament. La un preţ de 991 de euro metrul pătrat, un apartament cu trei camere de aproximativ 70 de metri pătraţi va avea un preţ de aproximativ 70.000 de euro.

Cu aceşti bani, în cazul în care aveţi deja terenul, o casă de aceeaşi mărime costă doar 28.000 de euro. „Preţul unei case din cărămidă şi beton, construită în mod tradiţional, este de 350-400 de euro metrul pătrat, la cheie cu TVA inclus. Pentru aceşti bani, casa nu beneficiază de finisaje de lux. Varianta la roşu a unei casei de cărămidă, variază între 120 şi 200 de euro metrul pătrat construit”, a spus pentru RTV.net, Ciprian Ana, administratorul firmei de construcţii Policons Group SRL.

Chiar şi varianta în care nu aveţi  terenul, tot este mai avantajos decât să cumpăraţi un apartament. La aceeaşi suprafaţă de construcţie varianta casei la curte aduce un avantaj de 42.000 de euro, bani suficienţi pentru achiziţionarea unui teren pe lângă Bucureşti.

Preţurile terenurilor de la periferia Capitalei, pe site-urile de profil, variază între 14 şi 70 de euro metrul pătrat. Cei care aleg varianta terenului mai ieftin pot cumpăra o casă construită în zona Popeşti-Leordeni. Cei mai cu dare de mână pot cumpăra un teren în comuna Corbeanca.

Potrivit site-urilor imobiliare, terenurile în Prelungirea Ghencea au un preţ de 35-38 de euro metrul pătrat, în Otopeni – 50 de euro metrul pătrat, în Afumaţi – 30 de euro metrul pătrat, iar în Pipera propietarii cer în jur de 60 de euro pentru metrul pătrat de teren.

Cel mai mic preţ la apartamente, de la apariţia crizei

Valoarea indicelui imobiliare.ro calculat la nivel naţional pentru luna decembrie 2011 a ajuns la 991 euro metrul pătrat, cu 3,2% mai puţin decât în noiembrie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.033 euro metrul pătrat, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,1% mai mici. „2011 a fost un an diferit de cei anteriori prin faptul că a adus o stabilitate relativă pe piaţă, în ciuda oscilaţiilor lunare. Dacă în 2009 şi în 2010, la nivel naţional preţurile au scăzut cu aproximativ 21%, respectiv 16%, în ultimele 12 luni diferenţa s-a redus simţitor, la doar 4,1%. Totuşi, remarcabil este faptul că pentru prima dată de la începutul crizei, indicele preţului cerut calculat la nivel naţional a coborât sub pragul psihologic de 1.000 de euro metrul pătrat util, valoarea înregistrată în decembrie 2011 fiind cea mai mică din 2008 încoace”, a spus Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.