APCE a prelungit SUSPENDAREA dreptului de VOT al Rusiei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a luat decizia de a prelungi până în luna aprilie suspendarea dreptului de vot al Rusiei. În replică, Moscova a anunţat că nu va mai participa la lucrările Consiliului până la sfârşitul acestui an.

29 ian. 2015, 08:44
APCE a prelungit SUSPENDAREA dreptului de VOT al Rusiei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a prelungit, miercuri seara, până în aprilie, suspendarea dreptului de vot al celor 18 deputaţi ruşi, o decizie adoptată anul trecut, în urma anexării Crimeei de către Moscova. Instanţa europeană este una consultativă, de dialog cu privire la chestiuni legate de democraţie şi drepturile omului.

Kremlinul a sfidat APCE, anunţând că nu mai este interesat de acest organism şi că îl va părăsi definitiv până la sfârşitul anului.  „Părăsim APCE până la sfârşitul anului”, a declarat pentru presă şeful delegaţiei ruse Aleksei Puşkov. Fără Rusia, viitoarele dezbateri în APCE care o vizează se vor rezuma la un „exerciţiu gol”, a mai spus el, adăugând că Rusia va examina dacă este necesar să-şi menţină prezenţa în organizaţia paneuropeană, a cărei membră este din 1996.

Citeşte şi Rusia a notificat APCE că SUSPENDĂ relaţiile de cooperare cu organizaţia europeană

Într-o rezoluţie, parlamentarii Consiliului Eropei (CoE) au îndemnat Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei şi i-au dat un ultimatum să o elibereze „în 24 de ore” pe Nadia Savşcenko, o femeie-pilot din armata ucraineană încarcerată în Rusia. Savşcenko, aleasă deputată în Ucraina, în octombrie, face parte dintre cei 12 deputaţi care reprezintă Ucraina la APCE.