Raport al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

Consiliul Europei estimează, într-un raport preliminar, că referendumul de duminică, prin care se supune la vot realipirea Crimeii la Rusia, nu este compatibil cu principiile constituționale, a susținut sâmbătă un purtător de cuvânt al acestei organizații paneuropene, transmite AFP.

RomaniaTV.net
15 mart. 2014, 19:18
Raport al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a confirmat pentru AFP informațiile publicate de media germană și austriacă în acest sens, citându-l pe ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz.

Șeful diplomației austriece a precizat pentru presă că raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, care reunește specialiști europeni în drept constituțional și este legat de Consiliul Europei, a ajuns la concluzia că separarea Crimeii de Ucraina este ilegală sub raport constituțional.

Citeşte şi UCRAINA stă pe un butoi cu pulbere: Rusia ameninţă Kievul, SUA adoptă sancţiuni împotriva Moscovei

Austria deține în prezent președinția comitetului de miniștri, „organul executiv” al Consiliului Europei care reunește miniștrii de externe din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei și reprezentanții lor.

„Pot confirma anunțul făcut de ministrul austriac de externe” cu privire la existența acestui raport, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că acest raport preliminar, ce urmează să fie supus aprobării în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția la 21 martie, indică faptul că un astfel de referendum „nu este compatibil cu principiile constituționale și cu standardele democratice”.

Thorbjorn Jagland, care a fost la 10 martie la Kiev alături de Sebastian Kurz, le-a solicitat experților Comisiei de la Veneția să „examineze legalitatea” acestui referendum ce a fost anunțat pentru data de 16 martie de rusofonii din Crimeea.

Consiliul Europei, organism înființat în 1949 și care are sediul la Strasbourg (Franța), este o organizație interguvernamentală ce regrupează în prezent 47 de state, printre care cele 28 de state membre UE și Turcia. Ucraina și Rusia au devenit membre din 1995 și respectiv 1996. Obiectivul principal al acestei organizații este apărarea democrației, a drepturilor omului și a principiilor statului de drept.

De asemenea, mai mulți lideri europeni au calificat acest referendum drept „ilegal”, printre care cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, François Hollande.