Apetit alimentar prea mare? Aşa-l ţii sub control

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, e important să-ți controlezi apetitul. O poți face tot prin intermediul dietei, prin câteva schimbări simple.

RomaniaTV.net
17 aug. 2016, 08:12
Apetit alimentar prea mare? Aşa-l ţii sub control

Ia cereale integrale la micul-dejun

Masa de dimineaţă furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie, anulând sau diminuând nevoia de a consuma diverse alimente până la masa de prânz.

Cele mai indicate pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, care conţin carbohidraţi „buni” (complecşi), cu zaharuri naturale, pe care organismul le metabolizează uşor şi le transformă în energie.

Atenție! Cafeaua crește apetitul

Înlocuirea micului-dejun cu o cafea este total neindicată. Într-adevăr, cafeaua suprimă apetitul, însă pentru o perioadă scurtă, senzaţia de foame instalându-se apoi cu o intensitate mai mare.

Fixează un orar al meselor

Mesele trebuie să fie regulate, pentru că amânarea lor dereglează metabolismul şi este important ca acestea să conţină toate categoriile de alimente.

Sunt indicate cinci până la şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar celelalte două-trei să fie reprezentate de fructe. Pauzele mai mari de trei-patru ore între mese cresc apetitul.

Citeşte şi  De ce nu este bine să sari peste micul dejun

Bazează-te pe sursele de fibre, fără calorii

Fibrele diminuează apetitul pentru unele alimente, induc senzaţia de saţietate şi scad răspunsul glicemic al corpului.

Principalele surse de fibre sunt cerealele, fructele şi legumele, care, pe lângă efectul de „calmare” a apetitului au şi avantajul că sunt sărace în calorii.

Lichidele, mai ales apa plată, ceaiurile, sucurile naturale şi supele „umplu” stomacul şi slăbesc senzaţia de foame.

Știai că

…nivelul redus al hormonului cunoscut sub numele de peptide-1 (GLP-1) poate favoriza apariția poftei de alimente bogate în grăsimi, dar și consumarea acestor alimente din plăcere și nu din cauza senzației de foame?

Evită dulciurile

Zahărul din dulciuri intră relativ repede în fluxul sanguin, ceea ce determină o producţie rapidă de insulină, precum şi de serotonină, hormon care induce starea de bine.

Organismul se obişnuieşte cu zahărul şi se creează un cerc vicios, în care se perpetuează şi chiar se intensifică nevoia continuă de a consuma dulciuri.

Află ce extract de fructe reduce senzația de foame AICI