APIA 2023 – Aproximativ 3 miliarde de euro vor ajunge la fermieri, în cadrul campaniei de plăți de anul acesta

APIA pregătește și alte subvenții, pe lângă plățile directe solicitate de fermieri, care vor intra în conturile românilor anul acesta.

15 mai 2023, 20:03
APIA 2023 – Aproximativ 3 miliarde de euro vor ajunge la fermieri, în cadrul campaniei de plăți de anul acesta
Subvenții APIA 2023

În afara plăților directe pe care fermierii le solicită prin cererile unice de plată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește și alte subvenții care vor intra anul acesta în conturile fermierilor.

Conform directorului general al APIA, Adrian Pintea, aproximativ 3 miliarde de euro vor ajunge la fermieri în cadrul campaniei de plăți 2023.

Citește și: Funcționarii APIA au ieșit în stradă și ameninţă cu blocarea activităţii pe termen nelimitat. Protest în fața Guvernului

„Pentru anul 2023, România are alocat pe plăți directe 1,895 milioane euro. Aceste plăți directe sunt din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), fond pe care în gestionează APIA. La acesta se mai adaugă celelalte fonduri, atât prin măsurile delegate de către colegii noștri de la AFIR, cât și toate subvențiile care se acordă din bugetul național. Astfel, ne apropiem de 3 milioane de euro pe care îi acordăm prin APIA anual”, a declarat acesta la TVR1, citat de agro-tv.ro.

Citește și: APIA, anunț important pentru agricultori. Ce pot face fermierii care vor să primească subvenția mai devreme

Pentru ca mai mulți fermeiri să poată depune cererile, agenția a prelungit termenul limită de depunere a cererilor unice de plată fără penalități până la data de 31 mai 2023.

Conform ultimelor date furnizate de instituție, au fost depuse, până acum, circa 570.000 de cereri. Reprezentanții agenției preconizează că numărul fermierilor înscriși anul acesta va fi mai mic decât cel de anul trecut.