APIA începe plăţile pentru crescătorii de animale, în valoare de peste 1,34 milioane de lei

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2023. Suma autorizată la plată este în valoare de 1,34 milioane lei.

28 iun. 2023, 18:17
APIA începe plăţile pentru crescătorii de animale, în valoare de peste 1,34 milioane de lei

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2023”, anunţă APIA.

Suma autorizată la plată este în valoare de 1.346.686,59 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Adrian Pintea, directorul general al APIA, a anunțat cum decurg ultimele plăți pentru fermieri, aferente campaniei 2022, luna iunie fiind ultima din acest an când APIA poate plăti subvențiile pentru anul trecut.

Citeşte şi: Se scumpesc ţigările. Cât va costa un pachet de Kent din 3 iulie

”În ceea ce privește campania pentru anul 2022, ultima plată pe care fermierii noști o așteptau după data de 15 mai, este Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV). În data de 26 mai a fost aprobată în ședință de Guvern HG 510 privind stabilirea plafoanelor pentru SCV. Noi am început plata imediat ce bani au apărut în Monitorul Oficial și până în momentul de față marea majoritate a fermierilor sunt autorizați la plată și deja pentru primele liste autorizate au început să intre și banii în cont.

Și cu SCV am cam încheiat autorizarea la plată pentru campania 2022. Mai sunt foarte puțini fermieri neautorizați la plată, aș zice de ordinul zecilor sau câteva sute. Și aici este vechea problemă care se știe și anume fie că au diferite litigii sau alte lucrurile de lămurit. Dar, repet, fermierii care au fost eligibili pentru anul de cerere 2022 sunt autorizați la plată și banii sunt în curs de transfer în conturi”, a menționat Adrian Pintea, pentru TVR 1.

Acesta a completat că pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) plafonul este de circa 90 de milioane de euro iar ritmul zilnic de autorizare la plată este undeva între 15-20 de milioane de euro.

Citeşte şi: Amenzi de până la 2 milioane de lei pentru nerespectarea OUG privind preţurile alimentelor de bază. Lista produselor incluse în Ordonanţă