Se scumpesc ţigările. Cât va costa un pachet de Kent din 3 iulie

Alimentele de bază se ieftinesc, dar se scumpesc viciile. Liderul pieței de țigări din România anunţă majorări de preţuri chiar de luna viitoare.

27 iun. 2023, 23:08
Se scumpesc ţigările. Cât va costa un pachet de Kent din 3 iulie
Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. Cum sunt loviţi fumătorii de ultima decizie a Comisiei Europene

Se scumpesc ţigările! Liderul pieței de țigări din România din punct de vedere al volumelor comercializate, BAT, va scumpi pachetul de țigări cu până la 1 leu, din data de 3 iulie, conform unui document obținut de Economedia. Este una dintre cele mai mari scumpiri pe pachetul de țigări; în general, țigările populare se scumpeau cu 50 de bani pe pachet, astfel că o scumpire de 1 leu pe pachet reprezintă un salt mare.

Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Cu cât scade preţul la ulei, ouă, carne, cartofi mălai sau fructe

JTI și Philip Morris, ceilalți mari jucători din piață, încă nu au anunțat scumpiri

Cele mai populare brand-uri, cum ar fi Kent, Pall Mall sau Winston, sunt mai scumpe cu un leu pe pachet. Astfel, Pall Mall albastru va costa 24,5 lei, iar Kent Blue va costa 25,5 lei. Rothmans Blue va costa 25,5 de lei pachetul, Vogue 26,5 de lei iar Viceroy Red 24 lei.

BAT are circa 50% din toată piața. JTI și Philip Morris, ceilalți mari jucători din piață, încă nu au anunțat scumpiri, însă în mod normal urmează liderul pieței, la interval scurt.

Precedenta scumpire BAT a fost făcută pe 1 aprilie 2023, iar cea anterioară pe 29 decembrie 2022.

Motivul pentru care un pachet de ţigări are 20 de bucăţi. Un medic psihiatru a dezvăluit: „Acest număr a fost calculat cu exactitate”

Vestea bună este că se ieftinesc alimentele de bază. Proiectul de ordonanţă de urgenţă care are scopul reducerii preţurile alimentelor va fi pus, miercuri în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii, au precizat surse guvernamentale, pentru News.ro. Conform prevederilor, ordonanţa va include reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator şi 20% la retaileri, au mai explicat sursele citate care au adăugat că reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni. Este posibil ca proiectul de OUG să figureze pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului, au mai spus sursele respective.

Reducerea adaosurilor comerciale va fi făcută la 14 categorii de produse agricole şi alimentare

Măsurile proiectului de ordonanţă de urgenţă prevăd o reducere a adaosurilor comerciale la următoarele grupe de produse agricole şi alimentare:

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi.

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%.

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.

5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg.

6. Mălai standard 1 kg.

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L.

9. Carne proaspătă pui – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – carne porc lucru, pulpă porc.

11. Legume proaspete vrac – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei kapia.

12. Fructe proaspete vrac – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac.

14. Zahăr alb tos 1 kg.

Specialişti: Produsele fără tutun sau cu tutun încălzit pot reduce riscul apariţiei bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Fumatul conduce în timp la o serie de boli, una dintre acestea fiind bronhopneumopatia obstructivă cronică sau BPOC. Până în prezent, această boală nu este nici vindecabilă, nici reversibilă. Pentru persoanele care fumează, renunţarea totală la tutun şi la nicotină este cea mai bună modalitate de a minimiza şansele de a dezvolta orice boală legată de fumat, inclusiv BPOC.

BPOC este o boală gravă, dar, chiar şi ştiind acest lucru, mulţi fumători nu renunţă la fumat. Produsele fără fum de ţigară furnizează nicotină în moduri diferite, dar singurul lucru pe care îl au în comun este că nu ard tutun. Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice oferă o experienţă cât mai apropiată de cea a ţigărilor, oferind în acelaşi timp niveluri mai scăzute de substanţe chimice nocive. Produsele cu nicotină orală şi produsele din tutun oferă, de asemenea, nicotină, făcând acest lucru fără a fi inhalate în plămâni. Toate aceste produse conţin, în general, nicotină şi nu sunt lipsite de riscuri, dar pot fi alegeri mai bune pentru adulţi decât să continue să fumeze ţigări.
Oamenii de ştiinţă invitaţi la dezbaterea organizată de Philip Morris International au explicat rezultatele modelării impactului asupra sănătăţii populaţiei, efectele din Suedia care sunt corelate cu introducerea produselor orale. Împreună, aceste domenii de cercetare ilustrează oportunitatea ca produsele fără fum de tutun să completeze măsurile tradiţionale de control al tutunului şi să determine scăderi accelerate ale fumatului.