Apicultorii din Harghita susţin că au avut cea mai slabă producţie din ultimii 60 de ani

Apicultorii harghiteni susțin că s-au confruntat cu un an extrem de dificil, în care producția a fost cea mai slabă din ultimii 50-60 de ani, fapt cauzat, în principal, de vremea capricioasă.

06 sept. 2016, 17:32
Apicultorii din Harghita susţin că au avut cea mai slabă producţie din ultimii 60 de ani

Reprezentantul Asociației Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, în ciuda sezonului rece blând, care a permis o iernare ușoară, ceea ce a urmat a fost „un dezastru”, întrucât vremea a fost rece și nu a permis o dezvoltare corespunzătoare a albinelor. În plus, tot din cauza vremii ploioase, producția de miere de rapiță sau de salcâm a fost foarte slabă.

Adam Jozsef a explicat că, din cauză că nu erau dezvoltate corespunzător, familiile nu au putut culege nici nectar suficient de la tei sau floarea soarelui, în multe dintre situații producția de miere fiind suficientă doar pentru hrănirea albinelor.

Cred că acesta este cel mai slab an din ultimii 50-60 ani. Și în 2014 a fost un an foarte greu, dar în acest an a fost și mai rău. Producția este mai puțin de jumătate din cea obținută în anul trecut„, a spus Adam Jozsef.

O altă problemă semnalată de apicultorul harghitean este aceea a tratării semințelor unor culturi cu substanțe denumite neonicotinoide, care afectează creierul albinelor, care le fac incapabile să se mai întoarcă în stup.

Substanța afectează creierul albinei și nu mai poate ajunge acasă. (…) Până acum, nici nu am fost băgați în seamă când am semnalat. În alte țări din UE, nu sunt permise aceste neonicotinoide, sperăm că și la noi e ultimul an când se mai folosesc„, a spus Adam Jozsef.

Acesta susține că mierea nu va lipsi de pe piața românească, dar ea va fi adusă din import și parte din ea este ‘falsificată’.

Vin din alte țări niște falsificări de miere cu care noi, producătorii, nu putem să concurăm. Așa de bine este falsificată mierea adusă din China sau din altă parte, că nici laboratoarele nu pot identifica(…)„, a arătat Adam Jozsef.

Acesta consideră că apicultorii ar trebui să primească despăgubiri din partea statului, așa cum se întâmplă cu agricultorii care primesc compensații în situația în care culturile le-au fost afectate de secetă sau inundații.

Citeşte şi Irimescu: Apicultorii care au înregistrat pierderi din cauza vremii vor primi un ajutor în limita a patru milioane de euro