Mecanism național de alertă publică care ajută la găsirea copiilor dispăruți se lansează în România. „Alertă Răpire Copil” vine în ajutorul Poliției Române

Aplicația "Alertă Răpire Copil" va fi lansată de Facebook și în România. Este vorba de un un mecanism național de alertă publică, care se declanșează atunci când un copil este dat dispărut.

30 iun. 2021, 16:31
Mecanism național de alertă publică care ajută la găsirea copiilor dispăruți se lansează în România. „Alertă Răpire Copil” vine în ajutorul Poliției Române

Aplicația

„Alertă Răpire Copil” va fi lansată de Facebook  și în România. Acest mecanism național de alertă publică este unul revoluționar și va ajuta autoritățile în situațiile în care un copil este răpit sau se află în pericol.

România devine a 24-a țară din lume în care va fi pus în aplicare acest sistem de găsire și salvare a copiilor dați dispăruți sau a căror viață se află în pericol. Pri intermediul aplicației „Alertă Răpire Copil”, platforma Facebook va aduce la cunoștința utilizatorilor cazurile de copii dispăruți, conform informațiilor furnizate de Poliția Română.

Alerta va include un mesaj cu un link către comunicatul de presă al Poliției Române, cu privire la cazul copilului a cărui viață se află în pericol, astfel utilizatorii platformei Facebook vor avea acces la informații cum ar fi semnalmentele minorului, data dispariției și fotografii.

După ce primesc această alertă, cetățenii sunt rugați să contacteteze imediat autoritățile în cazul în care dețin mai multe informații care ar putea duce la găsirea copilului.

De când mecanismul a fost pus în funcțiune în 2011, au fost declanșate 8 alerte care au dus la rezolvarea unor cazuri de răpirea datorrită cetățenilor care au oferit informații relevante autorităților.

Alertă de răpire în Capitală. Doi copii au fost băgaţi în portbagajul unei maşini

Alertă de răpire în Capitală

. Un cetăţean a sunat la 112 deoarece  a observat cum mai mulţi indivizi bagă în portbagajul unei maşini mai mulţi copii pe o stradă din cartierul Ferentari. Poliţiştii au reuşit, pe baza descrierii bărbatului, să găsească maşina în trafic. Cei aflaţi în autoturism au fost opriţi şi au fost percheziţionaţi, transmite România TV.

În urma verificărilor, au fost găsiţi în portbagaj doi copii. E vorba doi minori – unul de 13 şi altul de 14 ani.

Motivul pentru care se aflau în portbagaj este cu totul inedit. În maşină se aflau cinci persoane, iar cei doi copii nu mai aveau loc în autoturism.