Aplicaţia chineză TikTok ar putea fi înlăturată din magazinele Apple şi Google. Ce acuzaţii aduc oficialii americani: „Este un lup în blană de oaie”

Un lider al Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA a declarat că a cerut companiilor Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații, din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor.

29 iun. 2022, 22:33
Aplicaţia chineză TikTok ar putea fi înlăturată din magazinele Apple şi Google. Ce acuzaţii aduc oficialii americani: „Este un lup în blană de oaie”

Extrem de opacă din punct de vedere al codului folosit, aplicația TikTok este „protejată” de către dezvoltatorul chinez prin tehnologii foarte sofisticate de ofuscare, care fac aproape imposibilă analizarea acesteia pentru identificarea diferitelor funcții, cât și a eventualelor riscuri de securitate la adresa utilizatorilor.

De altfel, majoritatea experților în securitate recomandă insistent utilizatorilor să nu instaleze aplicația TikTok pe niciun dispozitiv folosit și pentru altceva decât jocuri de Android sau alte activități inofensive, relatează go4it.ro.

Temerile experților sunt confirmate acum și pe cale oficială, comisarul autorității americane FCC, Brendan Carr, etichetând aplicația TikTok drept amenințare la securitatea națională a SUA.

Implicațiile sunt majore pentru dezvoltatorul ByteDance, oficialii Google și Apple fiind contactați deja în mod formal, comisarul FCC solicitând nimic mai puțin decât interzicerea aplicației TikTok și delistarea acesteia din magazinele oficiale de aplicații, PlayStore și App Store.

Citeşte şi: Revolut lansează serviciul „plăteşti mai târziu”, iar România este printre primele ţări unde va fi introdus. Ce dobândă va percepe banca şi pe ce termen

Rămâne de văzut dacă în urma unui eventual răspuns pozitiv la solicitările autorității FCC, cele două companii americane vor exclude TikTok doar din versiunile pentru SUA ale magazinelor de aplicații administrate, sau vor aplica această măsură la nivel global.

Potrivit comisarului Brendan Carr, aplicația extrem de populară colectează în mod netransparent datele personale ale cetățenilor americani. Totodată, faptul că aceasta este administrată de o companie cu sediul în China dă serioase motive de îngrijorare, în sensul că datele personale a milioane de cetățeni americani sunt centralizate în mod sistematic pe servere accesate în Beijing. Astfel, oficialul FCC descrie aplicația TikTok drept un „lup în blană de miel”, folosit ca un veritabil cal troian pentru a submina securitatea națională a SUA.

Comisarul FCC se raportează în solicitarea sa la un raport publicat recent de pe BuzzFeed News p, care susține că înregistrări secrete obținute de la 80 de întâlniri interne ale angajaților ByteDance par să confirme că administratorii TikTok din China au accesat informații private despre utilizatorii din SUA. Aparent, un membru al departamentului de încredere și siguranță al TikTok a declarat în septembrie 2021 că „totul se vede în China”. În mod curios, la câteva ore după ce acest raport BuzzFeed News a fost publicat, TikTok a anunțat că tot traficul provenind de la utilizatori din SUA este acum migrat la Oracle Cloud Infrastructure și este accesat doar în State.

Citeşte şi: Inspectorii ANAF verifică 131 milioane de euro obţinuţi din tranzacţionarea criptomonedelor de către 63 de români. Aproape 50 de milioane de euro nu ar fi fost declarate