Inspectorii ANAF verifică 131 milioane de euro obţinuţi din tranzacţionarea criptomonedelor de către 63 de români. Aproape 50 de milioane de euro nu ar fi fost declarate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se adaptează evoluţiei tehnologiei şi trendurilor pieţei financiare şi verifică veniturile obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor, a anunţat miercuri instituţia.

29 iun. 2022, 20:24
Inspectorii ANAF verifică 131 milioane de euro obţinuţi din tranzacţionarea criptomonedelor de către 63 de români. Aproape 50 de milioane de euro nu ar fi fost declarate

Conform sursei citate, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au iniţiat controale pentru verificarea veniturilor obţinute în perioada 2016 – 2021 din tranzacţionarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX ş.a.

Într-o primă etapă, au fost identificate venituri de peste 131 milioane de euro obţinute de 63 de cetăţeni români. Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat circa 48,67 milioane euro omişi de la declarare, parţial sau integral.

Până în prezent, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de aproape 2,10 milioane euro.

„Trebuie menţionat că, în aceeaşi măsură, au fost identificate şi venituri de circa 15 milioane euro obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente”, se mai precizează în comunicat.

Citeşte şi: Analiștii financiari prevăd o prăbușire a leului în următoarea perioadă. Inflația va fi mai mare decât așteptările

Potrivit ANAF, inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice, precum minarea sau tranzacţionarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfăşoară sau intenţionează să înceapă o astfel de activitate să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.

Citeşte şi: Noile măsuri fiscale aduc scumpiri în lanţ de la 1 iulie. Ce categorie de români va fi cea mai afectată