Aplicaţia COVID care detectează virusul după voce, „mai precisă decât testele clasice”

Model de inteligenţă artificială are o precizie de 89% şi este ieftin de utilizat, ceea ce înseamnă că ar putea fi adoptat în ţările cu venituri mici, unde testele PCR sunt mai scumpe.

05 sept. 2022, 18:12
Aplicaţia COVID care detectează virusul după voce, „mai precisă decât testele clasice”

Rezultatele Covid pot fi furnizate în mai puţin de un minut şi se spune că reprezintă o „îmbunătăţire semnificativă” a preciziei testelor cu flux lateral, au declarat oamenii de ştiinţă, potrivit SkyNews.

În mod normal, infecţia are impact asupra tractului respirator superior şi asupra corzilor vocale, astfel că cercetătorii au decis să analizeze modificările vocii cu ajutorul unui model de inteligenţă artificială pentru a detecta COVID.

Wafaa Aljbawi, cercetător la Institutul de Ştiinţă a Datelor din cadrul Universităţii Maastricht din Olanda, a declarat „Aceste rezultate promiţătoare sugerează că înregistrările vocale simple şi algoritmii de inteligenţă artificială bine reglate pot, potenţial, să atingă o precizie ridicată în determinarea pacienţilor care au infecţia COVID-19. Astfel de teste pot fi furnizate fără costuri şi sunt simplu de interpretat. În plus, ele permit efectuarea de teste virtuale, la distanţă, şi au un timp de răspuns de mai puţin de un minut. Acestea ar putea fi utilizate, de exemplu, la punctele de intrare pentru adunări mari, permiţând o depistare rapidă a populaţiei”.

Raed Arafat, avertisment crunt pentru români. De ce este, de fapt, sistemul medical în criză

Au fost utilizate date din aplicaţia COVID19 Sounds a Universităţii Cambridge, care a fost utilizată de către mulţimea de oameni. Aceasta a inclus 893 de mostre audio de la 4.352 de persoane sănătoase şi nesănătoase.

Utilizatorii trebuie să ofere informaţii despre istoricul lor medical, statutul de fumător şi datele demografice şi să înregistreze unele sunete respiratorii, cum ar fi tusea şi citirea unei propoziţii scurte.

O tehnică de analiză a vocii – numită Mel-spectrogramă – a identificat diferite caracteristici ale vocii pentru a „descompune numeroasele proprietăţi ale vocilor participanţilor”.

Aljbawi a adăugat: „Aceste rezultate arată o îmbunătăţire semnificativă a acurateţei diagnosticării COVID-19 în comparaţie cu testele de ultimă generaţie, cum ar fi testul fluxului lateral. Testul de flux lateral are o sensibilitate de numai 56%, dar o rată de specificitate mai mare, de 99,5%. Acest lucru este important, deoarece semnifică faptul că testul de flux lateral clasifică greşit persoanele infectate ca fiind COVID-19 negative mai des decât testul nostru”.

„Cu alte cuvinte, cu modelul AI LSTM, am putea rata 11 din 100 de cazuri care vor continua să răspândească infecţia, în timp ce testul fluxului lateral ar rata 44 din 100 de cazuri”.

Modelul AI este utilizat, de asemenea, pentru o aplicaţie de prezicere a exacerbărilor în boala pulmonară obstructivă cronică. Cercetarea urmează să fie prezentată luni la Congresul internaţional al Societăţii Europene de Pneumologie de la Barcelona.

Ţara care a aprobat primul vaccin anti-COVID administrat prin inhalare

China a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin anti-Covid care se administrează prin inhalare. Oamenii de ştiinţă spun că acestea ar putea oferi o imunitate suplimentară în mucoasa nasului şi a căilor respiratorii superioare, pe unde virusul intră de obicei în organism.

Fabricat de CanSino, acesta are ingrediente similare cu cele ale vaccinului injectabil, folosind un adenovirus inofensiv ca purtător al codului genetic care învaţă organismul cum să lupte împotriva Covid.

Reguli an şcolar 2022-2023. Ministerul Sănătăţii recomandă masca în spaţii închise şi distanţare de 1,5 m la ore

Inhalat sub formă de ceaţă fină, Convidecia Air poate oferi o bună protecţie după o singură inhalare, spune compania. Alţi cercetători, inclusiv echipe din Marea Britanie şi SUA, au investigat vaccinurile prin pulverizare nazală, potrivit BBC.

Administraţia Naţională a Produselor Medicale din China a acordat CanSino aprobarea pentru ca vaccinul său inhalat să fie utilizat ca doză de rapel. Între timp, cel mai recent program de rapel al vaccinului anti-Covid a început în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia.

Infecţiile sunt în scădere în Marea Britanie, dar autorităţile sanitare prevăd o reapariţie a Covid şi a gripei în această toamnă şi iarnă. Aceştia îi îndeamnă pe cei eligibili să se protejeze de boli grave prin vaccinarea împotriva ambelor boli.